Problemi stanara zgrade u Kolašinu: Fekalije iz stanova idu u rijeku

Stanari tvrde da u Opštini nema dokumenata za taj objekat, čija je gradnja počela još 2006.
64 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2017. 18:29h

Otpadne vode iz 10 stanova kolašinske zgrade u Ulici Dunje Đokić, od subote su usmjerene u pritoku Tare - Svinjaču.

Vjerovatno da su fekalije i do sada dospijevale u tu rijeku, jer su stanari objekata na njenoj obali, otkrili da odvodna cijev od kanalizacije nije priključena na septičku jamu.

Kažu da su saznali da “stanuju nad septičkom jamom”, tek pošto su izlivanjem otpadnih voda oštećeni stanovi u prizemlju, a na ćošku zgrade se napravila bara.

Polovina stanova u tom objektu završena je nakon deceniju gradnje - 2013. godine, kada su i dati na korištenje porodicama bez krova nad glavom.

Još nije poznato koliko su novca Vlada i Opština potrošile za taj projekat, u kojem je i dalje polovina stanova nedovršena.

“Ovo je nevjerovatna situacija. Odvodna cijev za kanalizaciju nije priključena na septičku koja je udaljena svega 20-ak metara. To znači da se fekalije godinam izlivaju ispod zgrade. To smo ustanovili tek kada je voda izbila na ćošak zgrade, a inspektor iz Opštine nam rekao da to moramo otkopati. Angažovali smo mašinu o našem trošku i da bi zaštitili stanove od daljeg oštećenja i napravili kanal”, ispričao je jedan od stanara.

Stanari kažu da su u subotu zvali i Komunalnu policiju, ali da im je načelnik te službe Zoran Kujović kazao da tek u ponedjeljak mogu izaći na teren.

Konstatovali su da je sitauacija alarmantna i da je trebalo da nadležne službe intervenišu još tokom vikenda.

“Znali smo odavno da nešto nije u redu. Jedna naša komšinica bila je prinuđena da se iseli iz svog stana i da plaća podstanarsku sobu. U njenom stanu je nemoguće živjeti od smrada. Mnogo novca je uložila, pokušavajući da riješi tu situaciju i na kraju je odselila iz stana koji je dobila na korištenje”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Stanari su rekli da u Opštini nema dokumentacije za taj objekat - čija je gradnja počela još 2006. godine.

Bilo je planirano da se završi za 12 mjeseci.

Tek 2013. godine lokalna uprava uspjela je da, uz finasijsku pomoć Ministrastva rada i socijalnog staranja, završi polovinu.

Ključevi su podijeljeni prema skupštinskoj odluci iz 2009. a završtek ostalih stambenih jedinica najavljen je “u najkraćem roku”.

Mnogi tako rješavaju probleme

Zgrada u Ulici Dunje Đokić nije jedina iz koje se fekalije izlijevaju u Svinjaču, odnosno, Taru.

Kako su ranije saopštavali ekolozi, poznato je da desetine domaćinstava, ali i neki ugostiteljski i stambeni objekti, na taj način rješvaju problem otpadnih voda.

Prema podacima evropskog ekspetskog tima, u Kolašinu postoji oko 1.500 septičkih jama, koje nijesu priključene na kanalizacionu mrežu.

Kujović: Stanari nijesu postupali po zapisniku

Kujović je “Vijestima” saopštio kako je “predmet proslijeđen komunalnom inspektoru, koji je u petak izašao na lice mjesta”.

“Ljetos smo taj predmet proslijedili komunalnom inspektoru, koji je zaposlen u sekretrijatu za urbanizam. Stanari nijesu postupali po zapisniku, pa je inspektoru proslijeđeno na dalje postupanje. Sjutra ću imati imati informaciju šta je učinjeno u tom slučaju”, rekao je juče načelnik Komunalne polcije Kolašin.

Galerija

Bonus video: