CDT: O vakcinama pitajte stručnjake, a ne društvene mreže

Kako su kazali iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Raskrinkavanja, izostanak još većeg odziva nego do sad je posljedica i nekontrolisanog širenja dezinformacija o vakcinama koje su starije od pandemije a onda, posljedično, i o koronavirusu

5434 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

U fokusu borbe protiv dezinformacija u vezi sa vakcinacijom protiv koronavirusa u predstojećem periodu biće mladi u Crnoj Gori, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"S obzirom na to da su zdravstvene vlasti učinile vakcinu protiv Kovid-19 dostupnom svim građanima Crne Gore, i da se svaki zainteresovani građanin može vakcinisati "na svakom ćošku" svoje opštine, kampanja se usmjerava ka ciljanom povećanju obuhvata imunizovanih", navodi se u njihovom saopštenju.

Kako su kazali iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Raskrinkavanja, izostanak još većeg odziva nego do sad je posljedica i nekontrolisanog širenja dezinformacija o vakcinama koje su starije od pandemije a onda, posljedično, i o koronavirusu.

Zbog toga je tim Raskrinkavanja u saradnji sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) pokrenuo kampanju protiv dezinformisanja javnosti o vakcinama.

Tokom kampanje vodeći stručnjaci IJZ-a će odgovarati na pitanja koja se zloupotrebljavaju na društvenim mrežama i u medijima i razobličiti brojne teorije zavjere i laži o vakcinama, poput onih da vakcine nijesu dovoljno ispitane, da izazivaju neplodnost, da mijenjaju genetski materijal čovjeka...

"Cilj kampanje je da još jednom odlučno pozove građane da vjeruju ljudima koji su svoje živote posvetili nauci i liječenju drugih, a ne neprovjerenim tvrdnjama sa društvenih mreža, te da ukaže da vakcinacija spašava živote i vraća ih u normalu", kazali su iz CDT-a.

Tim Raskrinkavanja je pozvao sve građane da pošalju sumnjive objave sa društvenih mreža i iz medija i da će ih njihov tim detaljno provjeriti.

Bonus video: