"Đukanović odluku o pomilovanju Boškovića donio uvažavajući mišljenje ministarstva, koje je potpisao Sekulović"

U reagovanju savjetnika predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja, Borisa Bastijančića, navodi se da je Đukanović Odluku da se uvaži molba za pomilovanje Boškovića donio u skladu sa svojim ustavnim prerogativima

16551 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je odluku o pomilovanju Tomaša Boškovića donio uvažavajući mišljenje Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, koje je potpisao Sergej Sekulović, rukovodilac tog resora i aktuelni ministar unutrašnjih poslova, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja ranije je saopšteno da je Đukanović pomilovao Boškovića, i da se u tom resoru ograđuju od takve odluke.

U reagovanju savjetnika predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja, Borisa Bastijančića, navodi se da je Đukanović Odluku da se uvaži molba za pomilovanje Boškovića donio u skladu sa svojim ustavnim prerogativima.

Bastijančić
Bastijančićfoto: Boris Pejović

„To nikako ne može biti predmet komentara kakav je neosnovano iskazalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja“, kazao je Bastijančić.

Kako je naveo, prije nego što se ogradilo od Odluke o pomilovanju, Ministarstvo je moralo znati da se odnosni pravni akt donosi po strogo propisanoj, unaprijed poznatoj i dosljendno poštovanoj pravnoj proceduri, definisanoj Zakonom o pomilovanju, u kojoj ne učestvuje samo šef države.

Bastijančić je pojasnio da se odluke o pomilovanju isključivo donose nakon pribavljenog mišljenja, ili obrazloženog predloga, nadležnog Ministarstva što je, kako je kazao, urađeno i ovog puta.

Prema njegovim riječima, predsjednik je pažljivo sagledao kompleksnu činjeničnu osnovu tog slučaja, koji je izazvao naglašenu pažnju društvene zajednice.

„Prilikom donošenja konačne odluke, naročito je cijenio i uvažio Mišljenje koje je dalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, u ponedjeljak 28. juna, da se Boškoviću dâ pomilovanje na način da se oslobadi od izvršenja preostalog dijela izrečene kazne zatvora u trajanju od 30 dana“, naveo je Bastijančić.

Kako je kazao, mišljenje koje je potpisao Sekulović, rukovodilac resora i aktuelni ministar unutrašnjih poslova, Službi predsjednika Crne Gore dostavljeno je 30. juna.

„Imajući navedeno u vidu, opravdano se postavlja pitanje koordinacije u radu dva važna resora Vlade i funkcionisanja njihove službene korespondencije, kada o ovako važnim pravnim stvarima, naočigled cjelokupne stručne i laičke javnosti zauzimaju suprotne stavove“, smatra Bastijančić.

On je kazao da se, komentarom na Odluku predsjednika, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ogradilo od Mišljenja koje je dalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjiskih prava, sumnjajući da je ono „postupalo savjesno, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti slučaja”.

„Ustvari, reagovanje Ministarstva finansija i socijalnog staranja je isključivo političke prirode, i nema nikakve veze s pravnim činjenicama, niti vodi računa o socijalnim i svim drugim aspektima ovog slučaja“, zaključuje se u reagovanju Bastijančića.

Bonus video: