UDRUŽENJE "KANA" ODRŽALO TRIBINU U BLOKU PET

Umjesto solitera traže zelenilo ili igralište

Ulica vijenac kosovskih junaka da dobije pješački prelaz
51 pregleda 0 komentar(a)
Tribina "Kana" (novine), Foto: Privatna arhiva
Tribina "Kana" (novine), Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.11.2017. 15:23h

Predstavnici Udruženja arhitekata „KANA/ko ako ne arhitekt“ su na javnoj tribini, održanoj u Omladinskom centru, uputili apel Glavnom gradu da posveti više pažnje uređenju zelene površine na uglu bulevara Džordža Vašingtona i Mihaila Lalića u Bloku 5, gdje je planiran soliter od 25 spratova.

Iz Udruženja su na tribini "Zamislimo bolji Blok", na kojoj su predstavljeni rezultati saradnje sa građanima, predložili da se taj dio obogati dodatnim zelenilom i trgom ili igralištem, „kako se ne bi za nekoliko godina taj prostor oplemenjivao novim soliterom“.

Veliki broj građana koji su anketirani u sklopu projekta "I ti se pitaš: planiranje po mjeri građana", je u proteklom periodu, kako je saopšeno iz Udruženja, izjavio da je protiv planiranog solitera, ali da podržavaju uređenu zelenu površinu.

Aktivisti Udruženja “KANA” izvršili su istraživanje najpogodnijih pješačkih pravaca koji vode preko predmetne površine i frekvencije njihovog korišćenja, sa ciljem uređenja tog dijela parka i popločavanja staza.

U međuvremenu je, kako je saopšteno, Agencija za izgradnju glavnog grada nezavisno od toga preduzela radove na betoniranju određenih pravaca, „čime je Glavni grad pokazao da je donekle prepoznao zahtjeve građana, podržavajući pješački pravac koji je tu postojao dugo godina“.

"Želimo da pohvalimo Glavni grad zbog relativno brze reakcije betoniranja određenih pravaca, iako se oni nužno ne podudaraju sa pravcima koje smo u našem istraživanju ocijenili kao najpogodnije... kazala je arhitektica Milica Vujošević.

Iz Udruženja tvrde da novopojavljene staze navode pješake na prelazak Ulice vijenac kosovskih junaka na nedozvoljenom mjestu, na nepreglednoj krivini. Zato su, kako je saopšteno, Glavnom gradu uputili zahtjev da se na tom mjestu napravi pješački prelaz i obori ivičnjak kako bi prelaz bio pristupačniji osobama na biciklu ili sa kolicima.