Pola vijeka Društva za borbu protiv raka

Smrću velikog broja kadrova i entuzijasta, kao i raspadom SFRJ, Društvo je prestalo da postoji početkom devedesetih godina XX vijeka
97 pregleda 0 komentar(a)
Plakat Bar, Foto: Radomir Petrić
Plakat Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 20.11.2017. 15:09h

U Crnoj Gori se ove godine navršava pola stoljeća aktivnosti u borbi protiv raka, počev od nekadašnjeg Društva Crne Gore za borbu protiv raka osnovanog u Titogradu 1967, do današnjeg njegovog nasljednika-Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).

Ovim povodom, CDPR je u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media postavilo plakate - postere„50 godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori” na više lokacija u Baru, Budvi i Kotoru, koji ujedno i opominju građane da je potreban zajednički angažman da bi se opaka bolest “pobijedila koliko je to moguće”.

"Prvi predsjednik Društva bio je akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti tog vremena - ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturni radnici, među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić… Radiološki institut, specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka, počeo je da se radi 1967, a danas je to savremena i odlično opremljena ustanova - Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente iz cijele Crne Gore, a prema potrebi i iz regiona", rekao je “Vijestima” sekretar CDPR Domagoj Žarković.

On je podsjetio da je Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još u martu 1971. u Crnoj Gori prvi put organizovalo “Nedjelju borbe protiv raka”, zajedno sa istovjetnim organizacijama društvima ostalih SFRJ republika. Žarković dodaje da je prvi put na ovim prostorima “Nedjelja borbe protiv raka” 1973. bila posvećena problemu pušenja i raku pluća, te da je Društvo u to vrijeme odlično sarađivalo sa Crvenim krstom Crne Gore i Jugoslavije.

Smrću velikog broja kadrova i entuzijasta, kao i raspadom SFRJ, Društvo je prestalo da postoji početkom devedesetih godina XX vijeka. Tradiciju i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori je nastavilo CDPR, osnovano petog novembra 2001,koje baštini tradiciju nekadašnjeg Društva.

"Ovako podsjećamo javnost na pionire u borbi protiv raka u Crnoj Gori, i uvjereni smo da se od nastanka tadašnjeg Društva, te nastavkom aktivnosti nasljednika- CDPR, svih proteklih 50 godina Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je pomoći oboljelima od ove opake, ali danas ipak izlječive bolesti", zaključio je Žarković.

Bonus video: