Nepodnošljivo je ćutanje institucija: Okupljanje mještana Kraljskih Bara i Rečina protiv gradnje mHE

„Znaju li ministri za išta drugo osim za ugovore? Postoje li, osim toga, zakoni i Ustav? Svakim ugovorom o gradnji mHE prekršeni su zakoni o vodama, ekologiji i prostornom planiranju, kao i stav. Zar to nijesu argumenti da svaki od tih ugovora bude ništavan“, reko je Dragojević

16371 pregleda 264 reakcija 11 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Ako je voda javno dobro, ko ima pravo da je privatizuje? Država će grcati u dugovima, dok god bude davala mogućnost da pojedinci zarađuju od onog što je opšte dobro. To je, između ostalog, poručeno sa današnjeg protestnog okupljanja mještana i vasnika imanja u kolašinskim selima Kraljske Bare i Rečine. Oni su još jednom saopštili da nema načina da dozvole gradnju malih hidroelektrana (mHE) u svojim selima.

U Kraljskim Barama mHE planirane su na tri vodotoka, a koncesionar je firma Dekar energy. U Rečinama, Hydro logistics gradi mHE „ Skrbuša“ na Rečinskoj rijeci. Na snazi je mjera Direktorata za inspekcijske poslove , kojom su privremeno obustavljeni radovi na svim tim projektima. Međutim, mještani nastavljaju sa protestima i tvrde da je „ćutanje institucija nepodnošljivo“

„Ćutanje institucija je nepodnošljivo. Iscrpljeni smo vizički i fizički. Uprskos tome, moramo da istrajemo. Niko nas nije pitao jesmo li za gradnju mHE. „Preskočeni“ smo u mnogim odlukama vezanim za našu Mjesnu zajednicu (MZ). Nema odgovora iz ministarstva na naše zahtjeve. Da li se to radi s namjerom da se „razvodne protesti“ i da se tihom politikom ubije energija mještana, koji su apsolutno protive gradnji mHE?“, kazao je predsjednik MZ Milovan Labović.

Novica Dragojević podsjetio je da je profit vlasnika mHE više od 19 milona eura, a da je država od toga zaradila oko tri milona. On je kazao da je „dosadašnjom gradnjom 20 mHE uništeno 20 vodotoka u Crnoj Gori“.

„Znaju li ministri za išta drugo osim za ugovore? Postoje li, osim toga, zakoni i Ustav? Svakim ugovorom o gradnji mHE prekršeni su zakoni o vodama, ekologiji i prostornom planiranju, kao i stav. Zar to nijesu argumenti da svaki od tih ugovora bude ništavan“, reko je on.

Prema riječima Sloba Bulatovića, „koncesije su, često, pljačka opštih dobara“.

„Ove cijevi u koje namjeravaju da stave naše rijeke, kupljene su od našeg novca. To će vam biti jasno kad pogledate račune za struju. Niko nema pravo da da pristanak da se zajedničko dobro uništava . Ovdje smo da kažemo ta to ne može... Voda je opšte dobro i tako treba da ostane“, poručio je Bulatović.

Darka Martinović pozvala je predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da dođu u Kraljske Bare, „kao što su dolazili dok nijesu bili na vlasti“.

„Neka dođu kao što su ranije i obećavali da će sve da riješe. Što u Skpštini ćute? Ako je država griješila neka plati koncesionaru. Mi nećemo plaćati tuđe greške“, saopštila je ona.

Zoran Medenica predložio je da predstavnici dvije MZ uskoro posjete resorna ministarstva i još jednom saopšte svoje argumente protiv gradnje mHE.

protest Kraljske Bare
foto: Dragana Šćepanović

Protesti u Kraljskim Barama traju od prošlog ljeta, a današnji je bio 25-i po redu. Pored toga, mještani su organizovali danonoćne straže i blokadu prilaznih puteva gradilištu, kako bi spriječili nastavak gradnje. Obustava radova, zbog protivljenja mještana u Rečinama, traje od oktobra prošle godine.

Bonus video: