Uplatili još 800.000 eura i izbjegli plaćanje kamata

Zbog neizmirivanja poreskih obaveza, već dvadesetak dana u blokadi su sva opštinska preduzeća, osim Vodovoda.

7961 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Uplatom više od 800.000 eura, Opština Pljevlja izmirila je u potpunosti dospjele poreske obaveze prema Upravi prihoda i carina, čime je izbjegla plaćanje kamata koje su dnevno iznosile više od 300 eura.

Nedavno je Uprava prihoda i carina prinudnom blokadom računa od lokalne uprave naplatila još 330.000 eura dospjelog poreskog duga, pa ukupan iznos koji je Opština Pljevlja po ovom osnovu uplatila tokom juna iznosi 1,15 miliona eura.

Zbog neizmirivanja poreskih obaveza, već dvadesetak dana u blokadi su sva opštinska preduzeća, osim Vodovoda.

Na sastanku održanom krajem sedmice s načelnikom Područne jedinice Uprave prihoda i carina u Pljevljima Eldinom Katanom, predstavnici zaposlenih i rukovodstva preduzeća, postignut je dogovor, pa će već u ponedeljak računi preduzeća Čistoća, Lokalni putevi, RTV Pljevlja biti odblokirani.

Prema nezvaničnim informacijama, firmama čiji je osnivač Opština Pljevlja ostavljen je rok do 15. avgusta da urade plan reorganizacije, a potom da pokušaju s Ministarstvom finansija da postignu dogovor o odlaganju, odnosno reprogramu dospjelih poreskih obaveza.

Firme u ovom periodu ne smiju uvećavati poreski dug, odnosno isplaćivati zarade bez uplate poreza i doprinosa.

Katana je predstavnicima radnika objasnio da su preduzete mjere i radnje u naplati prispjelih obaveza u interesu zaposlenih jer se na taj način uplaćuju njihovi doprinosi koji su duži vremenski period bili zanemarivani.

To je treći put tokom 2021. godine da je Uprava prihoda i carina blokirala opštinska preduzeća u Pljevljima.

Iz Poreske uprave ranije je saopšteno da je princip blokade računa Opštine i lokalnih preduzeća ustanovljen u januaru ove godine i da su i rukovodioci Opštine i preduzeća čiji je osnivač, upoznati za koji iznos neplaćenog poreskog duga mogu očekivati blokadu računa.

“Isti predstavlja jedini način da se obezbijedi dinamika smanjenja poreskog duga, a da se ne ugrozi opstanak predmetnih obveznika, u interesu kako državnog budžeta, tako i zaposlenih radnika u Opštini i lokalnim preduzećima, posebno imajući u vidu kamatu od 0,03 odsto koja se svakodnevno obračunava na sva neizmirena potraživanja, a čime opet dolazi do povećanja poreskog duga. Opština i lokalna preduzeća su od početka 2021. godine blokirana na ukupan iznos od 1.909.596 eura, te je po tom osnovu naplaćeno 1.626.345 eura. I kod poreskog obveznika DOO Čistoća i DOO Lokalni putevi, kao i kod svih ostalih obveznika s nivoa lokalne samouprave mjere prinudne naplate usmjerene su na dospjela nenamirena potraživanja, a ne na tekuće obaveze, imajući u vidu da isti i dalje imaju zaostali poreski dug, upravo zbog čega je i definisana dinamika kojom će se isti postepeno smanjivati”, naveli su iz Uprave prihoda.

Ističu da su svjesni činjenice da se radi o preduzećima koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje lokalne saomuprave, ali da je i u ovoj kategoriji potrebno uspostaviti veći stepen poreske discipline.

Bonus video: