Radulović: Mađarska primjer solidarnosti i prijateljstva

Radulović je podsjetio da je Mađarska tokom pandemije pomogla Crnoj Gori sa 50 hiljada medicinskih maski, 2,5 hiljada zaštitnih odijela i donirala deset hiljada PCR testova

3343 pregleda 3 komentar(a)
Sijarto i Radulović, Foto: MVP
Sijarto i Radulović, Foto: MVP

Mađarska donacija vakcina Crnoj Gori doprinijeće da imunizacija stanovništva bude što uspješnija, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, navodeći da je ta država još jednom pokazala solidarnost i prijateljstvo.

Na podgorički aerodrom stiglo je 200 hiljada doza Sinofarm vakcina, koje je Crnoj Gori donirala Mađarska.

Radulović je tim povodom kazao da je donacijom vakcina protiv koronavirusa Mađarska još jednom pokazala da je primjer solidarnosti i prijateljstva u izazovnim i nepredvidivim vremenima.

Za Crnu Goru, kako je rekao, svaka doza vakcine predstavlja vjetar u leđa da imunizacija stanovništva bude što uspješnija.

“Kako bismo u što većem broju sačuvali zdravlje građana, povratili normalan životni ritam i fokusirali se na ekonomski oporavak države”, naveo je Radulović i zahvalio Mađarskoj na snažnoj podršci.

Prema njegovim riječima, pandemija je pred skoro sve države svijeta postavila nove izazove, a Mađarska je u tome pokazala sposobnost i kapacitete, pri čemu ni u jednom trenutku nije zaboravila na saveznike.

Radulović je podsjetio da je Mađarska tokom pandemije pomogla Crnoj Gori sa 50 hiljada medicinskih maski, 2,5 hiljada zaštitnih odijela i donirala deset hiljada PCR testova.

Dvije države, kako je dodao, sarađivale su tokom repatrijacije crnogorskih i mađarskih državljana.

Radulović je kazao da je dodatan primjer o saradnji između Crne Gore i Mađarske sporazum o međusobnom priznanju imunizacionih sertifikata.

“Crna Gora i Mađarska ostvaruju redovan politički dijalog na najvišem nivou, kroz realizaciju bilateralnih posjeta i pokretanje inicijativa za saradnju u brojnim oblastima”, rekao je Radulović.

Kako je naveo, današnji susret je bio prilika za razgovor o produbljivanju saradnje u oblastima ekonomije, turizma, energetike i ekonomske diplomatije.

“U Crnoj Gori imate i imaćete prijatelja i saveznika kod kojeg ste uvijek dobrodošli”, poručio je Radulović.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto kazao je da za spašavanje ljudskih života postoji jedno jedino bezbjedno sredstvo, a to je vakcina.

“Nadamo se da će korišćenjem ove donacije Crna Gora i privreda Crne Gore moći da se pokrenu”, rekao je Sijarto.

On je naveo da su Mađarska i Zapadni Balkan povezani.

Sijarto je ocijenio da je saradnja Mađarske i Crne Gore vrlo bitna.

On je najavio da će 21. jula održati prve pregovore o pojavljivanju mađarskih investitora u Crnoj Gori.

Bonus video: