Bjelopoljska narodna kuhinja za pola godine podijelila 14.000 obroka

Upravnik narodne kuhinje protojerej stavrofor Darko Pejić je kazao da, pored redovnih obroka, za one kojima je pomoć potrebna a žive u udaljenim mjestima obezbjeđuju pakete hrane, odnosno neophodnih životnih namirnica i garderobe

4335 pregleda 0 komentar(a)
Narodna kuhinja u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Narodna kuhinja u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Narodna kuhinja “Mileva Vojvodić” u Bijelom Polju tokom posljednjih godinu i po obezbjeđuje po 90 obroka dnevno.

Upravnik narodne kuhinje protojerej stavrofor Darko Pejić je kazao da, pored redovnih obroka, za one kojima je pomoć potrebna a žive u udaljenim mjestima obezbjeđuju pakete hrane, odnosno neophodnih životnih namirnica i garderobe.

“Takođe smo nastavili sa pomaganjem u obnovi i izgradnji kuća najugroženijim, zatim kupovini raznih potreba od krava do poljoprivrednih mašina”, kazao je Pejić.

On je rekao da su od jednog priložnika nedavno dobili 120 kilograma sjemenskog luka, koji je zahvaljujući “Kolu srpskih sestara” i “Bratstvu pravoslavne omladine” zasađen na dvije lokacije u Vraneškoj dolini na oko 10 ari.

Pejić je podsjetio da narodna kuhinja radi dvije i po godine, a da je samo u posljednjih pola godine obezbijeđeno 14.000 obroka. Objašnjava da su i te potrebe mnogo veće.

“Devedeset obroka je nešto što smo trenutno u mogućnosti da obezbijedimo pomoću dobrotvora, ali potrebe premašuju brojke.

Važno nam je da nismo odbili, prije svega, one koji su samci, bolesni i gdje je najveća socijalna ugroženost. Samo u jednoj porodici sa 11 djece dijelimo 13 obroka dnevno, zamislite koliko bi tim supružnicima, od kojih nijedno ne radi, bilo potrebno novca da kupe hranu: mjesec dana po 13 obroka, najmanje šest hljebova dnevno, to je mjesečno 180 hljebova, bez mesa i drugih životnih namirnica”, kazao je Pejić.

On navodi da je “u 21. vijeku minimum da svako ko zaspi ima krov nad glavom i da niko ne zaspi gladan, a nažalost takvih ima”.

“Crkvena opština je uz pomoć naših vjernika, privrednika i dobrotvora u posljednjih 20 godina izgradila isto toliko kuća, a uz to finansijski je pomogla ljudima za razna liječenja i druge potrebe, počev od drva za ogrev. Crkva se ponaša kao majka svima, ne provjeravajući da li taj koji nema hljeba da kupi može ili ne može da radi. Svjesni smo da treba i da se uvijek može više, ali se trudimo da svako dobije makar taj minimum u pomoći”, kazao je Pejić.

On je apelovao da gdje god se pojave viškovi hrane, od svadbi i daća, ti viškove prilože narodnoj kuhinji.