Mašnići tri godine traže rasvjetljavanje nesreće u kojoj su život izgubili otac i sin

Članovi uže porodice Mašnić obišli su mjesto Papratni Brijeg, u blizini Jasenova Polja, gdje su Đorđije i Vuk stradali, položili cvijeće i zapalili svijeće i još jednom ukazali na, kako su istakli, propuste koji su se desili prilikom sačinjavanja zapisnika, ali i vođenja slučaja

5303 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Porodica Nikšićana Đorđija (58) i Vuka (28) Mašnića, koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći 6. jula 2018. godine, zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da se uključi u slučaj kako bi konačno bili rasvijetljeni svi detalji tragedije koja se desila na na magistralnom putu Nikšić-Plužine, ali i bili kažnjeni oni koji su, kako kažu, nesavjesno radili svoj posao, počev od osnovne tužiteljke, preko policajca, do firme koja je izvodila radove na pomenutom putnom pravcu.

Mašnići su, sa dijela puta sa koga je skinut gornji dio asfalta zbog rekonstrukcije, sletjeli u jarak i poginuli na licu mjesta, a policiji je za nesreću javio šumar koji je obilazio teren.

"Pozivam Sergeja Sekulovića, koji u ovom trenutku vrši dvije funkcije, ministra pravde i ministra unutrašnjih poslova, da se promtno uključi u ovaj slučaj i da se kazni policijski službenik koji je u uviđaju izmislio znak koji ukazuje na radove na putu. Tražimo da se uključi i sa pozicije ministra pravde, da se ispita nezakonito postupanje dosadašnjih tužilaca i da se u ovom predmetu pod hitno postavi nezavisni tužilac koji neće da brani nezakoniti rad izuzete tužiteljke, kao što je sad slučaj", kazao je Neđeljko Mašnić.

Članovi uže porodice Mašnić obišli su mjesto Papratni Brijeg, u blizini Jasenova Polja, gdje su Đorđije i Vuk stradali, položili cvijeće i zapalili svijeće i još jednom ukazali na, kako su istakli, propuste koji su se desili prilikom sačinjavanja zapisnika, ali i vođenja slučaja.

Neđeljko je pokazao izvještaj Unutrašnje kontrole rada policije u kome stoji da je policijski službenik R.Ć. koji je bio na mjestu nesreće tokom uviđaja počinio tešku povredu službene dužnosti i unio netačne podatke o okolnostima nesreće. On je disciplinski kažnjen, a porodica Mašnić traži strožu kaznu za njega.

porodica Mašnić
foto: Svetlana Mandić

"Izmislio je znak radovi na putu i da je razdaljina koje je vozilo prešlo oko 200 metara, a bila je manja od 139 metara, što upućuje da je nakon završenog uviđaja firma Mehanizacija i programat produžavala sa skidanjem asfalta, što je nedopustivo. Zato tražimo da ga ministar makne sa posla, jer će nastaviti da tako piše izvještaje. Tri su godine tuge i nepravde. Sa ovog mjesta krenula je nepravda prema mojoj porodici, a na ovom mjestu će nepravda biti sahranjena", kazao je Neđeljko, kome su u pomenutoj nesreći život izgubili otac i brat.

Prema njegovim riječima, tužiteljka koja je vodila slučaj i sa istog izuzeta, je u zapisniku o nastanku saobraćajne nesreće unijela da su bili postavljeni vertikalni plastični stubići, iako njih nema na fotografijama koje je uradio krimi tehničar.

"Poručujem cijelom pravosuđu Crne Gore da se protiv nečasnih tužilaca u borbu mora krenuti koliko danas. Kada je krimi tehničar saslušavan pred specijalnim policijskim timom na okolnosti zašto nije nešto slikao, on je rekao da ne može da slika nešto što ne postoji i da je sve što postoji na putu unio u skicu lica mjesta. Zahvaljujem se čestitim službenicima Uprave policije koji su svjedočili pred tužilaštvom i koji su kazali, njih petorica, da u vrijeme vršenja uviđaja nijesu vidjeli nikakve znakove o radovima na putu, ograničenju brzine ili bilo kakvu svjetlosna signalizaciju", istakao je Mašnić.

porodica Mašnić
foto: Svetlana Mandić

Kazao je da se udes dogodio dva i po sata iza ponoći, a ne kako je u policijskom izvještaju konstatotavano oko 13 časova, jer na to ukazuju snimci sa granice na kojima se vidi da su njegov otac i brat ušli u Crnu Goru pola sata nakon ponoći.

"Tražimo od čestitih ljudi iz tužilaštva da utvrde očitu odgovornost firme Mehanizacije i programat, na koju smo ukazivali više puta, što se i potvrdilo kroz izvještaj Unutrašnje kontrole rada policije, da odgovorna lica u toj firmi na ovom skinutom asfaltu nijesu postavili znak upozorenja", poručio je Mašnić.

Pozvao je sve da podrže inicijativu koju je podnijela grupa građana, zajedno sa porodicama stradalih u saobraćajnim nesrećama, za izmjenu Zakona o saobraćaju sa ciljem uvođenja auto kamera koje bi pratile dešavanja tokom vožnje i stanje na crnogorskim putevima.

"Na taj način bi se ove zloupotrebe sankcionisale, a u budućim izvještajima koristio bi se snimak kamere i ne bi se vjerovalo nečasnom tužiocu ili nečasnom policajcu", zaključio je on.

Bonus video: