Opet kradu šljunak iz Morače?

Ispod sela Grbavci mehanizacija vadila šljunak, mještani tvrde da su nelegalne aktivnosti

8074 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U koritu Morače ispod sela Grbavci prethodnih dana je mehanizacija vadila šljunak, a nekoliko mještana tvrdi da je riječ o nelegalnim aktivnostima, kojima je nastavljeno uništavanje rijeke.

“Upravo prolazim pored korita Morače na početku sela Grbavci i na drugoj obali kradu šljunak i uništavaju rijeku”, naveo je jedan od njih.

Kako je istakao u koritu rijeke su se mogli vidjeti kamion na koji je utovaran šljunak i bager, kojim je to rađeno, a dostavio je i fotografije kojima to dokazuje.

“Vijestima” iz nadležnog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i inspekcija nisu odgovorili na pitanja da li su im prijavljeni radovi na tom području u prethodnom periodu, da li su provjerili da li je u pitanju eksploatacija šljunka ili neki drugi radovi.

Kako su “Vijesti” ranije na problem nelegalne eksploatacije šljunka u Morači više puta ukazivali mještani nekoliko sela u Zeti, a u to su se uvjerili i više puta novinari na terenu.

Izdašnost izvorišta Bolje sestre iz kojeg se snabdijeva vodom šest primorskih opština za deceniju i po smanjena je za više od 80 odsto, sa 2.660 litara u sekundi 2005. na istorijski minimum od svega 334 litra početkom septembra prošle godine, a to je između ostalog uzrokovano vađenjem pijeska i šljunka iz korita rijeke i obalnog područja. To je znatno ispod projektovanog kapaciteta vodovoda od 1.100 litara i predstavlja ozbiljnu opasnost da bi u turističkoj sezoni primorje moglo biti bez dovoljno vode.

Zbog drastičnog trenda pada izdašnosti direktor Uprave za vode (UzV) Damir Gutić obustavio je radove na regulaciji rijeke Morače, dok se utvrde uzroci zbog kojih bi slavine na Crnogorskom primorju mogle ostati suve. Odluka je donijeta poslije višegodišnjih upozorenja državne kompanije Regionalni vodovod (RV), zasnovanih na analizama stručnjaka, o tome da je izvorište ugroženo vađenjem ogromne količine pijeska i šljunka iz korita rijeke i obalnog područja.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović nedavno je zajedno sa mještanima Grbavaca obišao vodoizvorište Bolje sestre i problematične lokacije u neposrednoj blizini brda Miranglavica, gdje se godinama unazad vrši nelegalna eksploatacija pijeska i šljunka.

“Mora se staviti tačka na nekontrolisanu, divlju i neodgovornu eksploataciju šljunka iz korita Morače. Ovo je ozbiljan problem koji može ugroziti snabdijevanje Crnogorskog primorja vodom za piće, a izdašnost izvorišta i kvalitet vode ne smijemo dovoditi u pitanje, poručio je tada Mitrović. Iz korita donjeg toka Morače u Skadarsko jezero, prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), kroz koncesione radove regulacije toka izvađeno je više od sto hiljada kubika šljunka. Koncesije je imala kompanija “Bemaks”, na koju se odnosi decembarska odluka o obustavi radova, a ranije i “Cijevna komerc” i “Beton gradnja”.

Ogromne količine materijala iz korita rijeke i sa poljoprivrednog zemljišta na obali izvadili su i nelegalni eksploatatori kojima inspekcije uglavnom ne uspijevaju da uđu u trag.

Korito rijeke produbljeno je znatno ispod 10,5 metara nadmorske visine, koje se smatra najnižom dozvoljenom kotom, ispod koje, kako tvrde u RV, uticaj na kretanje vode ostavlja posljedice i na izvorišta.

Regionalni vodovod u koji je uloženo oko 107 miliona eura pušten je u rad 2010. godine, kada su na njega priključeni Budva, Kotor i Tivat. Godinu kasnije je priključen Bar, a 2012. godine Ulcinj. Od 2013. godine kroz tivatski vodovodni sistem 40-50 litara u sekundi dobijao je Herceg Novi za dio opštine, a prošle godine su počeli radovi na potpunom povezivanju na regionalni vodovod. B.Ž.

Bonus video: