IJZ: Ne raste broj oboljelih, ali pandemija je tu

Posljednjih dana više inficiranih nego oporavljenih. Epidemiolog sa kojim su “Vijesti” razgovarale smatra da je porast očekivan i da virus ima još mnogo potencijala da se širi, ali i da se sada ne očekuje jesenji i zimski scenario

27196 pregleda 175 reakcija 16 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Crna Gora posljednjih dana bilježi više novoinficiranih nego oporavljenih od kovida-19, a broj aktivnih slučajeva nakon dvadesetak dana ponovo je veći od 300.

Epidemiolog sa kojim su “Vijesti” razgovarale kaže da je porast novopozitivnih očekivan, s obzirom na veliki promet ljudi, dolaske i odlaske iz zemlje, a sve uz prijetnju prenosivijih sojeva virusa kao što je Delta soj.

“Za sada se nadamo da će ljeto, odnosno klimatski uslovi učiniti svoje, odnosno da će se uz veći boravak na otvorenom otežati prenos virusa pa porast inficiranih neće biti tako oštar i visok kao u jesenjim ili zimskim mjesecima”, smatra epidemiolog.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da imamo priličan broj otpornih na virus, što onih koji su preležali infekciju, tako i onih koji su vakcinisani.

“Sa druge strane, još mnogo je ljudi koji se ili nisu zarazili ili nisu vakcinisani, tako da virus, posebno uz pristup otvorenih granica ima još mnogo potencijala da se širi”, kaže epidemiolog.

Međutim, u Institutu za javno zdravlje (IJZ), međutim, tvrde da se za sada ne može govoriti o porastu broja novoregistrovanih slučajeva.

“U prethodnom periodu prosječan dnevni broj novoregistrovanih slučajeva je od 31. maja do 6. juna bio 30, od sedmog do 13. juna 18, od 14. do 20. juna prosječno je bilo 19 novoregistrovanih slučajeva, od 20. do 27. juna 16, od 28. juna do 4. jula 19, a od 5. do 8. jula prosječno 22 novoregistrovana slučaja. U pitanju je, dakle, tokom juna i prve nedjelje jula približna vrijednost novoregistrovanih slučajeva i za sada ne možemo govoriti o porastu broja novoregistrovanih slučajeva. Trenutno je i broj oporavljenih osoba na istom statističkom nivou”, odgovorili su “Vijestima” iz IJZ.

Kazali su da je pandemija još u toku i zamolili da se građani vakcinišu, a potom i pridržavaju mjera, naročito osnovnih, odnosno da nose masku, vode računa o higijeni ruku i drže odstojanje.

Iz IJZ je juče saopšteno da su u srijedu analizirana 1.444 uzorka na novi koronavirus i da je 22 bilo pozitivno, dok se oporavilo 12 pacijenata.

U utorak je analizirano 1.459 osoba, od kojih je 30 bilo pozitivno, a prijavljen je oporavak 12 pacijenata.

U ponedjeljak je bilo 24 pozitivnih, a 11 oporavljenih. Tokom oba dana vikenda registrovano je po 11 novoinficiranih, ali je broj oporavljenih u subotu i nedjelju ukupno bio 38. Iako je vikend, dnevno je testirano takođe više od 1.000 osoba.

Crna Gora je najteže pogođena zemlja koronavirusom u Evropi. Podaci sa početka ovog mjeseca pokazuju da je od početka pandemije registrovano 16.111 slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika. Na drugom mjestu je Češka, sa 15.588 slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika, slijedi Slovačka. Francuska se, sa više od 5,7 miliona slučajeva našla na petom mjestu u Evropi, što znači da je zabilježen 8.571 slučaj na 100.000 stanovnika.

Prema podacima od početka jula, Crna Gora je posljednje sedmice bila prva zemlja u regionu po broju novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika i na 20. mjestu u Evropi. Poređenja radi, Hrvatska je bila na 30. mjestu, Slovenija na 32, a Srbija na 35. mjestu po istom kriterijumu.

Iz IJZ su krajem prošle sedmice saopštili da je četrnaestodnevna stopa novopozitivnih na 100.000 stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore 38,95 i da je to najmanja vrijednost tog indikatora od septembra prošle godine. Kazali su da Crna Gora u odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Španije, Turske i Grčke.

“Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja dnevne incidencije na million stanovnika tokom sedmodnevnog presjeka od 11 zemalja EU”, rekla je Milena Popović Samardžić iz IJZ.

„Ministarstvo zdravlja, sa kolegama iz uprave za inspekcijske poslove i policije, neće sjedjeti skrštenih ruku zbog neodgovornih organizatora većine koncerata i ostalih festivala, koji izlažu riziku zdravlje građana i ozbiljno dovode u pitanje uslove rada i života u našoj zemlji“, saopštili su iz tog resora i upozorili ih da su dužni da podsjete posjetioce da ne mogu na manifestaciju bez potvrde o vakcinaciji ili odgovarajućeg testa

Bonus video: