Popadić: Ja bih još, ali mi političari ne daju

“Kao što je bilo 1993. kada sam, braneći profesiju i komšije Hrvate, ostao bez posla. Ostaje isti bljutavi ukus nepravde”

5133 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Turistička organizacija Tivat
Ilustracija, Foto: Turistička organizacija Tivat

Aktuelni direktor lokalnog javnog servisa radio Tivat Dragan Popadić, objavio je danas da se nakon 21 godine na čelu tog medija, neće kandidovati za novi direktorski mandat i naglasio da je takva njegova odluka rezultat političkih pritisaka koje na njega navodno vrši aktuelna tivatska lokalna vlast koalicije građanskih partija Narod Pobjeđuje- Bokeški Forum- „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“.

Popadić je imenom prozvao gradonačelnika Željka Komnenovića (NP), predsjednika lokalnog parlamenta Andriju Petkovića (BF) i potpredsjednika Opštine Gorana Božovića (GB) da su lično oni protiv njegovog ostanka na mjestu direktora lokalnog javnog servisa.

Savjert Radio Tivta nedavno je raspisao javni konkurs za izbor i imenovanje direktora te medijske kuće čiji je osnivač Opština Tivat za period od naredne četiri godine. Popadić međutim, kako je naveo u svom obraćanju građanima objavljenom na sajtu lokalnog javnog servisa, neće konkurisati.

„Teška srca odlučio sam da ne konkurišem, iako imam zakonsko pravo. Na sastanku sa predsjednikom Opštine rečeno mi je da me ne podržava lokalna vlast. I da u slučaju da konkurišem i Savjet me izabere za direktora, počinje velika nestabilnost za Radio Tivat, posebno u isplati sredstava. Poimenično mi je rečeno da su protiv mene predsjednik Opštine Željko Komnenović, predsjednik Skupštine Andrija Petković i potpredsjednik Opštine Goran Božović. Toliko o slobodi medija. Čista ucjena.”- naveo je Popadić kome uskoro ističe šesti po redu uzastopni mandat na mjestu direktora Radio Tivta.

On je na čelu tog medija u kontinuittu od 1995. do danas. Prethodno je Popadić radio kao novinar u redakciji radio Tivta koju je 1992.nasilno sa posla izbacila tadašnja u Tivtu vladajuća koalicija prosrpskih stranaka predvođena Narodnom strankom Novaka Kilibarde, u misiji koja je kasnije popularno nazvana “oslobađanje srpskog Radio Tivta od hrvaštine” i nekoliko se godina bez rezultata vukla po sudovima i organima Vlade tadašnjeg premijera Mila Đukanovića (DPS).

Popadić i desetak njegovih kolega iz stare redakcije radio Tivta na čijem je čelu tada bio Neven Staničić, bukvalno su izbačeni na ulicu i ostavljeni bez posla, a dio njih se kasnije, kada su se političke prilike unekoliko promijenile, a sudovi postupke lokalne vlasti Tivta iz 1992. prema toj redakciji proglasili nezakonitim, nikada nije vratio na posao. Popadić je kao kompromisno riješenje između tada politički najuticajnijih partija u gradu – DPS-a i Narodne stranke, 1995. imenovan za direktora i glavnog i odgovornog urednika ponovno otvorenog Radio Tivta, a na toj poziciji se uprskos brojnim u međuvremenu donešenim promjenama medijskih zakona, on zadržao do danas.

Popadić je danas saopštio da aktuelni gradski čelnici Tivta nemaju zakonsko pravo da vrše pritisak na njega da se ponovno ne kandiduje za direktora jer “imam zakonsko pravo na to”, ali da se on odlučio da ipak ne konkuriše zbog dobrobiti redakcije kojoj je trenutno na čelu.

“Dugo sam razmišljao i donio odluku da zbog moje „fotelje“ ne smiju ispaštati ni radio, ni radnici. Ja nikad nisam stvarao probleme, ja sam ih riješavao. I ne doživljavam sebe kao žrtvu, već kao odgovornu osobu koja je uvijek vodila računa o interesima naše medijske kuće. Radio Tivat je danas moderni medij sa rado slušanim programom i veoma čitanim sajtom, jedan od najboljih lokalnih emitera u Crnoj Gori. Sve radimo po zakonu, revizorski izvještaji su pozitivni bez rezerve, nemamo dugovanja, uz odličnu saradnju Savjeta, direktora i zaposlenih. Primjer za druge.”- poručio je Popadić.

On je posebno prozvao gradonačelnika Željka Komnenovića i predsjednika SO Tivat Andriju Petkovića koji su bili dugogodišnji novinari Radio Tivta da su “izgleda zaboravili šta je sve urađeno za slobodu i nezavisnost ovog medija, koji je uvijek vodio računa o interesima građana a ne vlasti.”

“Nesuvisle priče da narod hoće promjene samo su blijed izgovor za novi pritisak na medije. Protiv toga sam se borio cijelog svog profesionalnog života. I čini mi se uspio sa ekipom da Radio Tivat bude nezavistan radio koji radi u interesu Tivta i Tivćana. Imali smo, i imamo, jednak pristup prema svim političkim subjektima. Nismo gledali jesu li u vlasti ili opoziciji. Ponosan sam na sve ono što smo uradili.”- istakao je Popadić.

Dodao je da je ovakav rasplet situacije u kojoj on neće ostati na mjestu direktora za njega “lično veliko razočarenje”.

“Kao što je bilo 1993. kada sam, braneći profesiju i komšije Hrvate, ostao bez posla. Ostaje isti bljutavi ukus nepravde.”- zaključio je Popadić.

Opština: Statut radio Tivta ne dozvoljava faraonski mandat Popadića

Reagujući na obraćanje javnosti odlazećeg direktora lokalnog javnog servisa, iz Opštine Tivat su saopštili da su „demokratske promjene koje su se u Crnoj Gori desile 30. avgusta prošle godine, izvjesno je, zatekle brojne funkcionere koji smatraju da treba zadržati status quo.“

„Gospodina Popadića podsjećam, kao što sam to učinio i tokom našeg direktnog razgovora, na član 63 Statuta Radio Tivta u kojem jasno i precizno stoji „Mandat direktora je četiri godine i ista osoba može biti imenovana za direktora najviše dva puta uzastopno“, a g. Popadić je direktor Radio Tivta od 1995. godine.“- saopštio je predsjednik Opštine Željko Komnenović negirajuči da je ovdje riječ o pritisku, ucjenama, „niti je riječ o namjeri Opštine Tivat da utiče na ma koji način na uređivačku politiku Radio Tivta.“

„Upravo nasuprot ovakvim tvrdnjama, namjera lokalne uprave je da se ta institucija, kao i ostale, depolitizuje, da se razvija u korist građana Tivta i da se modernizuje. Ni jedan pojedinac, pa bio to i direktor od 1995. godine, ne smije biti iznad sistema i to g.Popadić vrlo dobro zna. Važno je dodati i kako Savjet Radio Tivta nije obavjestio osnivača o raspisivanju konkursa, već je lokalna uprava tu informaciju dobila naknadno. Iskreno se nadam da će Radio Tivat nastaviti put objektivnog informisanja javnosti, kao javni servis svih građana Tivta, bez obzira na njihovo političko uvjerenje, nacionalnu ili vjersku pripadnost.“- istakao je Komnenović.

Bonus video: