Kolašin će naredne godine biti domaćin MOSI, ali radovi nisu počeli: Gradnja i dalje samo u papirima

Predviđeno je da se grade na lokaciji gdje se trenutno deponuje materijal iz tunela Klisura, koji je sastavni dio regionalnog puta Kolašin-Berane

11343 pregleda 2 komentar(a)
Deponija materijala iz tunela na kojoj treba da se grade tereni, Foto: Dragana Šćepanović
Deponija materijala iz tunela na kojoj treba da se grade tereni, Foto: Dragana Šćepanović

Iako će, kako je planirano, Kolašin naredne godine biti domaćin Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI), gradnja nedostajuće sportske infrastrukture za tu manifestaciju još nije ni počela.

Sportski tereni za MOSI predviđeni su na lokaciji pored šetališta na Tari, u okviru DUP “Sportska zona”.

Predviđeno je da se grade na lokaciji gdje se trenutno deponuje materijal iz tunela Klisura, koji je sastavni dio regionalnog puta Kolašin-Berane.

Kašnjenje izgradnje sportske infrastrukture za MOSI već mjesecima je kamen spoticanja u kolašinskoj vladajućoj koaliciji.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić iz Grupe birača (GB) nezadovoljan je dinamikom toga, ali i ostalih drugih poslova iz oblasti planiranja prostora, komunalne djelatnosti i saobraćaja. On je nedavno opstanak koalicije uslovio preuzimanjem odgovornosti i mijenjanjem stanja u tim oblastima.

Koalicione partnere iz Demokratske partije socijalista sumnjičio je da opstruiraju projekat priprema za MOSI.

Prema onome što je nedavno na sjednici SO kazala sekretarka za planiranje prostora Ljiljana Rakočević, nije se moglo zaključiti kada bi gradnja sportske infrastrukture mogla da počne.

No, ona tvrdi da je Sekretarijat, na čijem je čelu, učinio sve da ubrza realizaciju tog projekta.

Rakočević je odbacila optužbe da opstruira izgradnju sportske infrastrukture. Podsjetila je i da je DUP “Sportska zona”, kao “pretpostavka da se bilo šta gradi na toj lokaciji” donesena za vrijeme njenog mandata.

Ona kaže da je urađeno idejno rješenje, ali da se moralo sačekati da deponija materijala iz tunela dostigne planiranu visinu.

“Ta deponija ima projekat, ima određenu visinu… Nivo deponije zavisi isključivo od dinamike radova u tunelu “Klisura”, čiji je završetak bio planiran još za prošlu godinu. Tek kad deponija dostigne projektovanu visinu mogu se snimati geodetske i geotehničke podloge. Ne možemo mi planirati objekte u vazduhu”, saopštila je Rakočević.

Prema sekretarkinim riječima, u nastojanju da se ubrza početak radova na sportskoj infrastrukturi, sa izvođačem radova iz tunela, “došlo se do rješenja da je i sadašnji nivo deponije dovoljno utaban”.

Rakočević najavljuje da će se raditi geodetske podloge, iako postoji razlika u sadašnjoj i projektovanoj visini nasipa.

“U međuvremenu su urađene geotehničke podloge. Tek sada se stvaraju uslovi da se radi projektno tehnička dokumentacija. Sve smo učinili da relizacija tog projekta izgradnje sportske infrastrukture za potrebe MOSI što prije počne”, tvrdi ona.

Budžetom Opštine Kolašin za ovu godinu planirano je 200.000 eura za izgradnju tih sportskih terena, a posao je oročen na period od drugog do četvrtog kvartala. Programom uređenja prostora predviđen je novac i za izradu idejnog rješenja i tehničke dokumentacije za taj projekat.

Očigledno je da će ove godine izostati i podrška iz državne kase za kolašinsku sportsku infrastrukturu.

Amandman poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), kojim je predloženo da se iz budžeta izdvoji 400.000 eura za tu namjenu, nije dobio potrebni broj glasova u Skupštini Crne Gore.

“Iako trenutni sportski kapaciteti nijesu dovoljni za održavanje MOSI, lokalna vlast u Kolašinu do sada je uradila veoma malo, građevinski gotovo ništa. Sprovedeni su radovi na pripremi tehničke dokumentacije u cilju pripreme infrastrukture koja je neophodna za održavanje te manifestacije, a koja je potrebna i za lokalne sportske klubove i razvoj sportskog turizma. Urađeno je Idejno rješenje, a Glavni projekat i revizija istog su pri kraju, a opredijeljena su i sredstva u iznosu od 200.000 eura”, obrazložili su poslanici SDP.

Oni su podsjetili kako je država pomagala opštine koje su do sad bile domaćini MOSI.

Bonus video: