Citostatik tek juče stigao: Pacijenti oboljeli od kancera morali da kupuju lijek u regionu

Iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm”, koja je zadužena za snabdijevanje bolnica ljekovima, “Vijestima” su juče odgovorili da je veća isporuka ovog citostatika stigla u Crnu Goru i da će distribucija KC da bude izvršena do kraja radnog vremena

11337 pregleda 7 komentar(a)
U “Montefarmu” tvrde da je juče krenula distribucija lijeka ka Institutu za onkologiju KC, Foto: SAVO PRELEVIC
U “Montefarmu” tvrde da je juče krenula distribucija lijeka ka Institutu za onkologiju KC, Foto: SAVO PRELEVIC

Pacijenti koji se liječe od kancera u Kliničkom centru (KC) tvrde da još ne mogu da dobiju lijek irinotecan, za koji su nadležni tvrdili da će stići početkom ovog mjeseca.

U međuvremenu, mnogi od njih su bili prinuđeni da sami kupuju lijek u regionu, a potom i da prolaze komplikovan postupak refundacije novca.

Iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm”, koja je zadužena za snabdijevanje bolnica ljekovima, “Vijestima” su juče odgovorili da je veća isporuka ovog citostatika stigla u Crnu Goru i da će distribucija KC da bude izvršena do kraja radnog vremena.

Pacijent, s kojim su “Vijesti” razgovarale, kazao je da je i dalje aktuelan problem nestašice citostatika za pacijente koji imaju kancer debelog crijeva ili pankreasa i da svako preskakanje terapije može da bude rizično.

“Terapije uopšte nema i pored obećanja Montefarma da će je obezbijediti do 1. jula, a ako slučajno uspijete da je sami obezbijedite, onda nastaju problemi oko refundacije. Priložite svu moguću dokumentaciju, izvještaj onkologa da nema lijeka, pa sljedeći izvještaj da je pacijent sam obezbijedio lijek i da ga treba refundirati, uz svu prateću dokumentaciju o dijagnozi, original račun iz apoteke u regionu, a potom vam dodatno traže da se naznači da je račun izdat na moje ime. Pacijent nakon toga mora da se obrati osobi koja je uspjela da pronađe lijek, kako bi se napravio račun s naznakom na ime pacijenta ili treba poslati e-mail apoteci kako bi oni potvrdili da je lijek prodat upravo tom pacijentu...”, ispričao je pacijent.

Bolja snabdjevenost bolnica i apoteka očekuje se nakon sprovođenja tendera, tvrde u “Montefarmu”

“Vijesti” su prije petnaestak dana objavile da je zdravstveni sistem ostao bez nekoliko vrsta citostatika, namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od kancera. Dan kasnije u Crnu Goru stigli su ljekovi fluorouracil, koji se koristi u terapiji uznapredovalog karcinoma dojke, želuca, kolona, pankreasa..., kao i docetaksel od 20 miligrama protiv raka dojke, pluća, prostate...

Iz “Montefarma” su pojasnili da veću isporuku lijeka irinotekan očekuju oko 1. jula. Direktorica KC Ljiljana Radulović kazala je tada da unazad dva do tri mjeseca Institutu za onkologiju sporadično nedostaje jedan broj citostatika i da je uglavnom nestašica trajala od sedam do 10 dana.

Ona je pojasnila da su pacijente, u situacijama kada je za to postojalo medicinsko opravdanje i adekvatna preporuka Evropskog udruženja onkologa čijim se protokolima o liječenju rukovode, prevodili na oralni oblik lijeka (flurouracil zamijenili oralnim capecitabin), a u situacijama kada to nije bilo moguće i kada je pacijent iskazao motivaciju za tim, ordinirali lijek koji je nabavio iz ličnih sredstava uz izvještaj za refundaciju...

Iz “Montefarma” su juče rekli da za sada nemaju dužih i većih nestašica citostatika i da isporuke idu svakodnevno shodno potrebama javnih zdravstvenih ustanova.

Razlog nestašice citostatika, kako su tvrdili nadležni, bio je taj što nije usvojen Zakon o budžetu.

“Usljed jednomjesečnog budžetskog finansiranja, Montefarm nije bio u mogućnosti da raspiše godišnji tender, što je neminovno uticalo na planiranje zaliha ljekova, a samim tim i citostatika”, saopštili su iz “Montefarma”.

Iz ove ustanove juče su kazali da je u toku sprovođenje tenderskih procedura u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, nakon čega će zalihe biti još stabilnije, a samim tim i snabdjevenost svih javnih zdravstvenih ustanova, kako citostaticima, tako i ostalim ljekovima koji su na takozvanoj pozitivnoj listi, odnosno idu na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Bonus video: