Ustavni sud godinu dana nije primio stranke

Ustavni sud obustavio nesposredno primanje podnesaka 20. jula 2020. kao mjeru protiv širenja koronavirusa. Nakon pitanja “Vijesti” promjenili odluku

6232 pregleda 2 komentar(a)

Uprkos izmijenjenim mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa, u Ustavnom sudu i dalje važe privremene mjere kojima su 20. jula prošle godine obustavli neposredno primanje podnesaka u Ustavnosudskoj pisarnici i arhivi.

Stranke će u pisarnicu tog suda moći da uđu tek od ponedeljka 12. jula, a obavještenje na sajtu Ustavnog suda promijenjeno je tek juče, nakon pitanja “Vijesti”.

Do tada, na sajtu tog suda bilo je obavještenje da se zbog mjera Ministarstva zdravlja privremeno, od 20. jula 2020. godine, obustavlja direktno primanje podneska, a stranke su upućivane da to učine poštom.

Isto je juče morala učiniti i nekadašnja fukncionerka Opštine Danilovgrad Jelisavka Burić.

Ona je za “Vijesti” ispričala da je došla u zgradu Ustavnog suda da preda podnesak, ali da je portir uputio da taj dokument pošalje poštom.

“Ne znam zbog čega i dalje važe mjere donijete prošle godine, kada se u svim ostalim sudovima redovno održavaju ročišta. Ipak, pošla sam da predam podnesak u poštu, a potom se vratila da s portirom provjerim da li je adresa Njegoševa 1. U tom trenutku naišao je predsjednik Ustavnog suda i pitala sam ga zbog čega se podnesci i dalje ne mogu predati direktno. Rekla sam mu i da je to sigurno zbog toga što sam ‘nepoželjna stranka’, jer imam četiri ustavne žalbe i dobro sam poznata sutkinji Desanki Lopičić. Rekao je portiru da mi dozvoli da predam podnesak”, kazala je ona.

“Vijesti” su nakon toga, u 10.17 sati pitale Ustavni sud zbog čega u toj ustanovi i dalje važe privremene mjere koje su počele 20. jula 2020. godine, a na osnovu kojih od stranaka ne primate podneske neposredno u Ustavnosudskoj pisarnici i arhivi, ako je Ministarstvo zdravlja donijelo nove mjere.

Pitali smo ih i kada će privremene mjere donijete 20. jula prošle godine biti ukinute.

Nepuna dva sata kasnije iz Ustavnog suda stigao je odgovor da su obavijestili stranke, njihove zakonske zastupnike i punomoćnike da će, počev od ponedjeljka, 12. jula 2021. godine, primati podneske putem neposredne predaje ustavnosudskoj pisarnici i arhivi.

Oni nijesu odgovorili na dodatno pitanje kada je prvobitna mjera promijenjena, s obzirom da je u trenutku slanja pitanja na sajtu Ustavnog suda bilo istaknuto obavještenje o nemogućnosti direktnog prijema podnesaka.

Vlada je 2. juna prošle godine proglasila Crnu Goru za korona-fri destinaciju. Od 1. jula do kraja tog mjeseca prošle godine, broj novozaraženih varirao je od 34 do 184. Na dan kad je obustavljeno neposredno primanje podnesaka, bilo je 111 novopozitivnih, i prema podacima do kojih su “Vijesti” ranije došle, to je jedan od osam dana u julu 2020. kada je bio trocifren broj novozaraženih koronavirusom.

Crna Gora od druge polovine marta, početkom masovne imunizacije, bilježi pad oboljelih.

Bonus video: