Redžematović: Bjeković se indirektno pridružio onima koji relativizuju genocid u Srebrenici

On je kazao i da "dok čitava demokratska Evropa, Sjedinjene Američke Države i brojne delegacije u Srebrenici odaju počast nedužnim žrtvama genocida, nazivajući genocid pravim imenom, ombudsman izbjegava da o genocidu govori i isti osudi"

27095 pregleda 87 reakcija 87 komentar(a)
Redžematović, Foto: Islamska zajednica u Crnoj Gori
Redžematović, Foto: Islamska zajednica u Crnoj Gori

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković danas na događaju "Dušom za Srebrenicu", u organizaciji Bošnjačkog vijeća, nije ispoštovao Reozoluciju o genocidu u Srebrenici u svom obraćanju, izbjegavajući da pomene da se u Srebrenici desio genocid i potencirajući u više navrata da se radi o zločinu, saopštio je glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović.

"Zaštitnik ljudskih prava i sloboda koji to očigledno suštinski i nije, na ovaj način indirektno se pridružio onima koji relativizuju genocid u Srebrenici, izbjegavajući da genocid nazove pravim imenom. Zašto to radi ombudsman koji je biran u Skupštini Crne Gore, koja je Rezoluciju o Srebrenici usvojila sa glasovima 55 poslanika?", pita Redžmatović.

On pita i da li je to ombudsman saglasan sa stavom 19 poslanika koji su bili protiv Rezolucije, ili je bliži stavu sedam uzdržanih poslanika.

"Na ovo pitanje red je da odgovori ombudsman crnogorskoj javnosti i duboko uvrijeđenim građanima svih nacija i vjera koji su danas svojim prisustvom na Pobrežju pokazali duboki pijetet prema nedužnim civilnim srebreničkim žrtvama, jasno osuđujući genocid u Srebrenici", navodi Redžematović

On je kazao i da "dok čitava demokratska Evropa, Sjedinjene Američke Države i brojne delegacije u Srebrenici odaju počast nedužnim žrtvama genocida, nazivajući genocid pravim imenom, ombudsman izbjegava da o genocidu govori i isti osudi".

"Zašto, gospodine Bjekoviću, u čije ime i za čiji račun? Jedini ispravan odgovor koji očekujemo je izvinjenje ili ostavka", poručio je Redžematović.

Bjeković je danas na događaju "Dušom za Srebrenicu" kazao da još tinja osjećaj krivice i pitanje – je li se moglo učiniti više, onda kada se to desilo.

Važno je, ističe, ostaviti poruku.

"Da se nijedan zločin, a posebno ne ovakav kakav se desio na ovaj nesrećni dan ne koristi za političko i drugo nadmetanje u kome je važnije zločin mjeriti drugim zločinom, žrvu drugom žrtvom, narod drugim narodom. Dušom, za duše onih koji zaslužuju naše sjećanje i naše poštovanje, zaboravimo sve naše podjele, i budimo, bar u ovakvim trenucima, jednostavno ljudi", poručio je Bjeković.

Bonus video: