U Potočarima ukopano 19 posmrtnih ostataka žrtava genocida

U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama obilježeva se 26. godišnjica genocida

53330 pregleda 1761 reakcija 138 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP
Ažurirano: 11.07.2021. 14:57h
Završeno
14:27h

Na komemoraciju su govorili brojni zvaničnici iz svijeta i regiona.

Video porukom prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Komemoraciji je prisustvovala brojna delegacija iz Crne Gore - predsjednik Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, kao i predstavnici političkih partija.

14:17h

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari obavljen je ukop posmrtnih ostataka devetnaest žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica ove godine su ukopani: Hamzabegović (Abdulah) Vejsil, rođen 1939. godine, Mehmedović (Mujo) Muhidin, rođen 1977, Kiverić (Ramiz) Fikret, rođen 1978, Selimović (Rizvo) Ramiz, rođen 1951, Halilović (Zurijet) Esnaf, rođen 1976, Delić (Edhem) Zilha, rođena 1971, Mujić (Osman) Muamer, rođen 1976, Beganović (Mustafa) Mehmed, rođen 1947, Aljić (Ramo) Hajro, rođen 1944, Aljić (Hajro) Jusuf, rođen 1967, Hasanović (Mujo) Zajim, rođen 1968, Nukić (Husejin) Asim, rođen 1971, Osmanović (Aziz) Azmir, rođen 1979, Dautović (Rešid) Nezir; rođen 1969, Avdagić (Suljo) Ibrahim, rođen 1950, Halilović (Adem) Jusuf, rođen 1948, Džananović (Džanan) Salih, rođen 1955, Karahodžić (Salih) Meho, rođen 1939, Kurbašić (Ibrahima) Husein, rođen 1932. godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima ukupno je ukopana 6.671 žrtva, a na drugim lokacijama, onako kako su to zahtijevali članovi njihovih porodica nalaze se posmrtni ostaci 237 osoba.

Izmjena: 14:25h
13:57h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je došao u Potočare da se pokloni žrtvama genocida u Srebrenici i da tako doprinese "da svi zajedno stanemo u odbranu civilizacijskih vrijednosti i ne dozvolimo da se bilo gdje u svijetu u budućnosti ponovi genocid".

"Uvijek je obaveza pokloniti se žrtvama, ali čini mi se u ovom vremenu nije manje važno i podsjetiti da svi moramo biti odgovorni prema pokušajima revizije istine o srebreničkom zločinu i pokušajima relativiziranja tog zločina i jednako tako pokušajima da se te ideologije koje proizvode zločine revitalizuju i da opet zaprijete miru, stabilnosti, slobodnom i bezbjednom životu građana na našim prostorima i građana Evrope", rekao je Đukanović za BHTV.

Milo Đukanović Srebrenica
foto: Screenshot

On je ukazao na značaj njegovanja kulture sjećanja i odgovornosti.

"Želim da danas ovdje doprinesem toj samoopomeni svih nas da ne dozvolimo da se još jednom bilo gdje na svjetskoj sceni ponovi genocid koji se dogodio u Srebrenici”, rekao je Đukanović.

On se upisao u knjigu žalosti.

"Klanjam se sjenima žrtava Srebrenice. U Potočarima riječi gube na značaju, jer je ovdje balkanska istorija progovorila svojim najstrašnijim krikom. Pola vijeka nakon Holokausta, ovdje je još jednom ubijena evropska civilizacija. Ostaje nam jednino da s neizmjernom tugom čuvamo sjećanja na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon 2. svjetskog rata. To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju. Mir njihovim dušama. Da se nikad ne ponovi", napisao je Đukanović.

Izmjena: 14:54h
13:13h

Obraćanje predsjednika Skupštine Alekse Bečića prisutnima na komemoraciji žrtvama Srebrenice u Potočarima možete pogledati OVDJE>>>.

13:06h

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je tužno što su međuanrodan zajednica i političke elite dozvolile da se ovako nešto desi u 20. vijeku.

"Moja poruka je da se na simbolična način sa spuštanjem tabuta sahrani mržnja, nepravda, razdor i podjele među ljudima", kazao je Abazović za N1.

Ove godine stigla je brojna delegacije iz Crne Gore, a Abazović je kazao da je to poruka da je Crna Gora prijateljska zemlja i da je njena politika usmjena ka miru i suočavanju s prošlošću.

"Nismo ni mi posljednjih decenija iscrpili sve ratne zločine niti ispitali svoju ulogu u tome, ali dolaze neke nove generacije i možda će one biti uspješnije u tome. Mi nećemo imati nikakvu restrikciju da sprovodimo zakon i istražujemo odgovornost nekih naših ljudi ili političara koji su učestvovali u krvavom raspadu bivše Jugoslavije. Danas je bila želja da smo tu i da osudimo ne samo genocid u Srebrenici nego i sve zločine i da se soldarišemo s porodicama svih žrtava bivše Jugoslavije”, rekao je Abazović.

12:56h

Predstavnici Liberalne partije Crne Gore prisustvuju komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici .

Komemoraciji prisustvovuje članica Predsjedništva LP, Jelena Marković zajedno sa članovima partije.

Liberali Srebrenica
foto: Liberalna partija
12:16h

Genocid u Srebrenici i njegovo obilježavanje mora biti neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On se video porukom obratio učesnicima komemoracije žrtvama Srebrenice u Potočarima.

"Nakon 26 godina od ovog mučnog i tragičnog događaja želim da kao predsjednik Skupštine, ali i kao sin, brat, rođak i komšija i uvijek kao čovjek, uputim izraze dubokog saosjećanja u obliku i patnji koja svima mora biti opomena da život u miru ima neizrecivu vrijednost”, rekao je Bečič.

Aleksa Bečić
foto: Screenshot

Predsjednik Skupštine uputio je saučešće svima koji danas sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

"Uspomena na vašu braću, očeve i sinove obavezuje nas da više nikada ne peispitujemo mir i da u sukobu čovjek mora ostati čovjek. Kako bi nam budućnost bila svijetla, s mračnom prošlošću se moramo suočiti. U okviru tog procesa Crna Gora kroz Rezoluciju je osudila genocid u Srebrenii kao i one koji ga negiraju. U istom tekstu pokazali smo da osuđujemo sve zločine počinjene u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije uz duboko saosječanje na žrtve i njihove porodice. Ono što niko nikada nije učinio a kako bismo sasjekli dalje korjene sukoba i konačno razmontirali zloupotrebe, osudili smo pokušaja pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bonjačkom ili hrvatskom narodu za genocid ili zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Odgovornost može biti individualna nijednan narod ne može biti označen kao genocidan ili zlončinački. Zločinci imaju ime i prezime. Nemaju oni nikakvu vjeru, oni su samo ljušture, ni Bog ni Alah nije sa njima. Zločinac je zločinac on nema vjeru, naciju, poručio je Bečić uz poklanjanje svim žrtvama i njihovim porodicama.

Izmjena: 13:02h
11:58h

Komemoraciji u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari u ime Socijaldemokrata Crne Gore prisustvuju Nihad Canović i Adil Miljuš.

Iz SD-a su saopštili da je ovo prilika "da još jednom ukažemo na značaj suočavanja sa najvećim zločinom nakon Drugog svjetskog rata, genocidom u Srebrenici, o kojem cio Balkan, pa i svijet, treba da razvija kulturu sjećanja, da se nikad nijednom narodu ne desi slična tragedija".

11:40h

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odao počast žrtvama srebreničkog genocida, ističući kako Evropska unija dijeli tugu, ali i nadu da se takvo nešto nikad neće ponoviti u Evropi.

"Danas obilježavamo 26 godina od genocida u Srebrenici. Najgori čin masovnog ubistva u Evropi od Drugog svjetskog rata. Današnji dan je dostojanstven. To je dan za sjećanje. I danas odajemo počast porodicama žrtava i njihovim voljenima", kazao je visoki zvaničnik EU u video poruci.

Pozvao je da se svi ujedinjenimo u tuzi, ali i u nadi "da nikad više nećemo vidjeti takvo zvjerstvo u Evropi.

"I to je ono što Evropska unija predstavlja. Demokratske principe. Slobode. Pomirenje. I izgradnju trajnog mira na našem kontinentu. I izgradnju bolje budućnosti za našu djecu", poručio je Mišel.

11:24h

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da se 1995. godine "desio užasan zločin u Srebrenici" ali da "zvaničnicima Srbije" nije tamo mjesto, dok se ne procesuiraju napadači koji su na današnji dan prije šest godina, napali, tada, premijera, Aleksandra Vučića.

"Izražavam ogromno žaljenje jer se užasan zločin desio u Srebrenici i nemam problem da pokažem pijetet prema svim žrtvama", rekla je Brnabić.

Dodala je i da je normalna praksa da neko odgovara za napad na zvaničnika druge države.

"Zapanjema sam da oni to ignorišu. Očigledno je da od toga nikad ništa neće biti“, navela je Brnabić.

11:16h

Počela je komemoracija za 19 ubijenih Srebreničana koja se održava u Fabrici akumulatora. Iščitavaju se imena ubijenih koji će danas biti ukopani.

"Ova hala bila je sabirni centar i logor za Bošnjake. Veliki broj njih ubijen je baš na ovom mjestu", rekao je voditelj komemoracije, prenosi N1 BiH.

11:13h

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, kazao je da je došao da oda počast žrtvama genocida i njihovim porodicama.

Istakao je da je Odluka Vijeća ministara BiH da 11. jul ne bude Dan žalosti u cijeloj BiH "šamar porodicama koje danas ukopvaju svoje voljene".

"Neprihvatljiva poruka na današnji dan i šamar onima koji su sahranili svoje voljene. Danas 19 familija sahranjuje posmrtne ostatke svojih voljenih. To moramo imati na umu", rekao je Satler.

Dodao je da je jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija dala BiH, upravo pomirenje.

11:06h

Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore je važan korak u afirmaciji pomirenja na Zapadnom Balkanu, kazala je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Ona je navela na Tviteru da je ukazivanje najvišeg poštovanja i dostojanstva za žrtve genocida neotuđivi dio evropskih vrijednosti demokratije, ljudskih prava i tolerancije.

"Rezolucija Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici je važan korak u afirmaciji pomirenja na Zapadnom Balkanu", kazala je Popa.

10:54h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je Potočare.

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Majke Srebrenice su ga dočekale i okačile su mu Cvijet Srebrenice.

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me
Izmjena: 11:47h
10:40h

Poslanici Bošnjačke stranke, predvođeni predsjednikom partije Ervinom Ibrahimovićem, stigli su u Potočare i predali primjerak Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je nedavno usvojila Skupština Crne Gore.

10:24h

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić ugostila je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u prostorijama Udruženja u Potočarima.

Dritan Abazović, Đorđe Radulović
foto: Gov.me

Kako je saopšteno iz Vlade, predsjednica Udruženja Munira Subašić izrazila je zahvalnost zbog posjete i izražaja saosjećanja porodicama žrtava genocida u Srebrenici i podrške koju im je uputila delegacija Crne Gore.

Dritan Abazović
foto: Gov.me

Delegacija Vlade, koju predvodi Abazović, boravi danas u Potočarima, gdje prisustvovuje komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Dritan Abazović, Đorđe Radulović
foto: Gov.me

Delegaciju Vlade još čine ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, savjetnica premijera za manjine Maida Gorčevič i direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić.

Izmjena: 10:33h
10:14h

Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab naglasio je predanost Ujedinjenog Kraljevstva u stalnom pružanju podrške procesu pomirenja širom Zapadnog Balkana.

"Danas ćemo zastati i prisjetiti se žrtava i odati počast preživjelim genocida u Srebrenici", rekao je Rab.

09:52h

Komemoraciji će prisustvovati potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Komemoraciji če prisustvovati i delegacija Socijaldemokratske partije koju čine potpredsjednik partije Adis Balota, poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković i šef medijskog tima SDP Mirko Stanić.

09:36h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovaće komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari i odati počast žrtvama Srebrenice. Opširnije OVDJE>>>

09:35h

Istorijske činjenice o genocidu u Srebrenici, utemeljene na pravosnažnim presudama međunarodnih sudova, moraju biti dio obrazovnog procesa u Crnoj Gori, kazali su iz Bošnjačke stranke (BS) povodom 26. godišnjice od genocida u Srebrenici.

To je, kako su naveli iz te partije, najbolji put da se nikada nikom ne ponovi Srebrenica.

"Pitanje genocida u Srebrenici je tema koja zahtijeva od nas da u kontinuitetu radimo na edukaciji mlađih generacija, o svemu onome što se desilo jula 1995. godine", rekli su iz BS. Oni su naveli da je obaveza svih čuvati istinu i uspomene na nevine žrtve genocida. Iz BS su kazali da je važno da kroz obrazovni proces i medijske sadržaje budu interpretirane sve činjenice o genocidu, o patnjama žrtava i njihovih porodica, kao i o motivima počinilaca genocida.

U Potočarima, na obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, danas prisustvuju predsjednik BS Ervin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović, kao i više desetina članova Foruma mladih BS.

Bonus video: