Pješačka tura za promociju prirode i antifašizma

“Naša tura počela je u podnožju Kablene glavice gostoprimstvom kod preduzetnice Jelene Glušice-Nikolić. Degustacija čaja od planinskog bilja, domaći kolači po starinskom receptu, prirodna kozmetika, mirisi eteričnih ulja i branje nevena, obećavali su da će naša tura biti mirisna, cvjetna i lijepa"

2945 pregleda 3 komentar(a)
Foto: NVU Putevima predaka
Foto: NVU Putevima predaka

Riješeni da pokažu da se samo uvezivanjem turističkih i poljoprivrednih potencijala na pravi način mogu valorizovati, nevladino udruženje (NVU) “Putevima predaka“ organizovalo je pješačku turu tokom koje su obišli okolinu Nikšića, u cilju promocije ljekovitog bilja, prirodne kozmetike, organske hrane, ali i antifašističkih vrijednosti.

“Naša tura počela je u podnožju Kablene glavice gostoprimstvom kod preduzetnice Jelene Glušice-Nikolić. Degustacija čaja od planinskog bilja, domaći kolači po starinskom receptu, prirodna kozmetika, mirisi eteričnih ulja i branje nevena, obećavali su da će naša tura biti mirisna, cvjetna i lijepa. Kratka Jelenina prezentacija načina proizvodnje domaćeg sapuna privukla je pažnju svih učesnika”, saopštili su iz NVU “Putevima predaka”.

Na Kablenoj glavici se nalazi spomen ploča narodnog heroja Čedomira Ljuba Čupića i herojine Joke Baletić, a učesnici ture su obnovili zlatna slova na ploči koju su prošle godine postavili članovi Udruženja boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšića.

“Odmorili smo kod preduzetnice Dragice Mirjačić gdje smo degustirali proizvode od drenjina. Dragica je prisutnima objasnila proces proizvodnje soka od drenjina”, naveli su organizatori ture.

Učesnici su bili vodiči iz turističkih agencija, ali i planinarski i biciklistički vodiči, kao i ljubitelji prirode.

Projekat “Upoznaj ukuse okoline Nikšića” je finansijski podržan od Opštine Nikšić putem Javnog konkursa za NVO za 2021.

Bonus video: