"čista podmetačina i zlonamjerno poturanje izjave"

Bošnjačko vijeće: Izjave Redžematovića nisu stavovi vijeća, ako je Bjeković negator genocida onda smo i mi

"Kao da smo svi u Spomen parku Pobrežje trebali da ponavljamo genocid, genocid...umjesto kultivisanih i dobronamjernih poruka koje su za buduće vrijeme", rekao je Rastoder

22011 pregleda 19 komentar(a)
Rastoder (u sredini) na jučerašnjem događaju, Foto: Bošnjačko Vijeće
Rastoder (u sredini) na jučerašnjem događaju, Foto: Bošnjačko Vijeće

Bošnjačko vijeće odbacuje tendenciozne izjave dušebrižnika sa sve Džemom Redžematovićem, glavnim imamom za Podgoricu i Nikšić, kao neprimjerene i zasnovane na površnoj percepciji, a moguće i nekim interesnim sufliranjima advokata, kazao je predsjednik Izvršnog odbora ovog vijeća, Mirsad Rastoder.

Rastoder je reagovao na navode Redžematovića da Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković na jučerašnjem događaju "Dušom za Srebrenicu", u organizaciji Bošnjačkog vijeća, "nije ispoštovao Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u svom obraćanju, izbjegavajući da pomene da se u Srebrenici desio genocid i potencirajući u više navrata da se radi o zločinu".

On negira da je Bošnjačko vijeće saopštilo da "Bjeković izbjegao da osudi genocid, da se izvini ili podnese ostavku," i istakao da je to "čista podmetačina i zlonamjerno poturanje izjave imama, i portala aktuelno.me", te dodao da Redžematović nije član Bošnjačkog vijeća.

Rastoder navodi da je Redžematović, umjesto da blagosilja dostojanstven skup i pokaže zahvalnost prema čovjeku čiji su stavovi o genocidu u Srebrenici odavno poznati, potrčao "da udari na prijatelja bez ikakve smislene potrebe".

"Kao da smo svi u Spomen parku Pobrežje trebali da ponavljamo genocid, genocid...umjesto kultivisanih i dobronamjernih poruka koje su za buduće vrijeme. Ako je Bjeković negator genocida onda smo i Mi", piše u saopštenju.

Rastoder objašnjava da je Bjeković pozvan je od Bošnjačkog vijeća da se obrati u okviru obilježavanja Dana Srebrenice i Dana sjećanja na civilne žrtve,pod naslovom "Dušom za Srebrenicu".

"U tom kontekstu, sasvim opravdano, kao osvjedočeni pacifista devedesetih, istrajni borac za ljudska i manjinska prava i iskreni prijatelj Bošnjačkog naroda i svih časnih ljudi u potponosti se uklopio u koncept manifestacije sa koje je glavna poruka "Oprosti nam Srebrenico". Stavovi pojedinaca ne mogu i nijesu stavovi Vijeća, jer je izuzetno važno ujediniti ljude u ovom i svakom drugom danu sjećanja u nadi da će sve što su nesrećne žrtve doživjele biti zajednička opomena za budućnost", rekao je Rastoder.

Zbog toga, kako navodi, niko od učesnika nije potencirao "mahanje genocidom", pa ni Bjeković, čiji su stavovi o Srebrenici odavno poznati i potvrđeni u raspravama na skupštinskim odborima i drugim forumima, gdje je javno isticao "da se ne smije negirati genocid koji je potvrđen u više presuda".

"Apelujemo na samoljubive lovce na funkcije da nađu druge povode preko kojih će se kandidovati, a nama neka ostave da dušom osjećamo boli stradalnika genocida i drugih zločina,da se sjećamo, pamtimo, i da prigrlimo svako čestito čeljade koje prisustvom pokaže saosjećanje. To nije za kadrovsku trgovinu ni bilo kave interesne aranžmane. Bošnjački narod i drugi građani znaju da cijene prijateljstvo, i zbog nekih sebičnjaka, neće se odreći ponosa koji su osjetili na obilježavanju Dana Srebrenice u Podgorici. U protivnom sve će nas ubiti "sjenke Srebrenice"", zaključio je Rastoder.