Kabinet Abazovića: Raskinuti svi ugovori o mHE za koje je postojao zakonski osnov, za ostale se traži rješenje

"Konkretno, inspekcija će, u saradnji sa geometrima, uskoro posjetiti Bare Kraljske i sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata mHE, šta je osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora", piše u reagovanju

14667 pregleda 205 reakcija 13 komentar(a)
Abazović tokom posjete Kraljskim Barama u septembru 2020., Foto: Dragana Šćepanović
Abazović tokom posjete Kraljskim Barama u septembru 2020., Foto: Dragana Šćepanović

Do sada su raskinuti svi ugovori o malim hidroelektranama (mHE) za koje je postojao zakonski osnov, a za sve ostale traži se rješenje koje neće ići na štetu države Crne Gore, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Iz Kabineta su reagovali na jučerašnje pozive mještana Kraljskih Bara koji protestuju povodom izgradnje mHE Abazoviću da "dođe i potvrdi ili porekne ono što je obećao mještanima u septembru prošle godine".

Abazović je tada prisustvovao protestu u Kraljskim Barama i između ostalog, rekao da "buduća vlast treba da raskine sve koncesije za mHE i trajno zabrani gradnju mHE".

Iz Kabineta su kazali da će Abazović sa zadovojstvom opet doći da podrži mještane u namjeri da sačuvaju rijeke i prirodne resurse Crne Gore, kako bi izbjegli sve političke zloupotrebe.

Saopštili su da će za ugovore za koje ne postoji zakonski osnov za raskidanje tražiti rješenje koje neće ići na štetu države.

"Konkretno, inspekcija će, u saradnji sa geometrima, uskoro posjetiti Bare Kraljske i sačiniti detaljan elaborat kojim će se utvrditi jasna pozicija objekata mHE, šta je osnovni preduslov razmatranja pravnog osnova za raskid ugovora. Uvjereni smo da će takav pristup dati rezultate, kao i u svim prethodnim slučajevima raskida ugovora, kojima su zaštićene naše rijeke i prirodna bogatstva", ukazali su u reagovanju.

Dodaju i da su aktivno učestvovali u promjenama Zakona o Državnom tužilaštvu, te da očekuju da će "nakon što taj Zakon zaživi i ta ključna institucija preuzeti aktivniju ulogu u zaštiti prirodnih resursa Crne Gore”.

Ističu da je upravo Abazović obećao uvođenje moratorijuma/zabrane za izgrednju mHE, šta je Vlada učinila odmah nakon konstituisanja.

Oni dalje navode i da mještani dobro znaju da sve nije direktno u nadležnosti potpredsjednika Vlade, pa ih čudi da se sve adresira upravo njemu.

"Kako bi izbjegli političke zloupotrebe, mada na njih sve miriše, potpredsjednik će se rado pridružiti nekom od narednih protesta i razgovarati sa mještanima. Uvijek ćemo biti na raspolaganju građanima, kako bi u poštenom i otvorenom razgovoru našli rješenje za sve probleme”, zaključuje se u saopstenju Kabineta Abazovića.

Bonus video: