Rekordi padaju u Ulcinju, neprijavljeni kvare sezonu

“Prijava gostiju je građanska i zakonska obaveza, a ove godine gosti se moraju prijaviti i zbog zdravstvenih razloga, odnosno COVID-19"

34914 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Detalj s Kopakabane, Foto: Samir Adrović
Detalj s Kopakabane, Foto: Samir Adrović

Na ulcinjskoj “Kopakabani“ na Velikoj plaži, sezona je u odnosu na rekordnu 2019. godinu bolja za pet do sedam odsto, iako se masovniji dolazak dijaspore tek očekuje, tvrdi zakupac regionalno poznatog kupališta Prelja Škrelja.

“Od prošlog petka imamo rezervacije dijaspore, prevashodno iz Švajcarske i Skandinavije. To su nam tradicionalno privrženi gosti i mi smo ponosni na tu okolnost“, kaže Škrelja, koji je i predsjednik Udruženja zakupaca ulcinjskih plaža i ističe da je manje-više slično i na ostalim kupalištima.

I dok velike gužve od Kruča do Bojane i Ade svjedoče o desetinama hiljada turista koji borave u najjužnijoj opštini, zvanični podaci iz lokalne Turističke organizacije govore da u Ulcinju trenutno boravi tek 17.200 hiljada gostiju.

“Velika je ulcinjska rivijera i teško je pobrojati svakog gosta, ali prema našim procjenama u gradu ljetuje oko 45 hiljada turista. Vikendom se taj broj povećava“, kaže Škrelja.

Da je broj prijavljenih mnogo manji od onih koji nijesu u evidenciji, svjestan je i direktor TO Gzim Hajdinaga.

Nedavno je ispred TO uputio SMS svim stanodavcima da prijave goste.

Kaže da su skoro identične cifre s granice o broju prelaza sa 2019. godinom, ali da je broj prijavljenih u odnosu na tu godinu tek na nivou od oko 60 odsto.

“Prijava gostiju je građanska i zakonska obaveza, a ove godine gosti se moraju prijaviti i zbog zdravstvenih razloga, odnosno COVID-19. Zato molim sve moje sugrađane, ali i sve druge koji izdaju smještaj, da prijave goste“, apelovao je Hajdinaga.

Sezona, kako je naveo, teče dobro i prema najavama, gostiju će biti svakim danom sve više.

“Trud s terena daje rezultate, očekujemo mnogo više gostiju, naročito poslije Bajrama 20. jula, kada nam stiže dijaspora“, kazao je Hajdinaga.

Prema podacima TO od petka, u Ulcinju boravi 16.872 stranih turista i 363 domaćih.

U privatnom smještaju registrovano je 11.800, a u hotelskom 4.500.

Albanci idu u Budvu, Srbijanci otkrivaju čari Velike plaže

Škrelja kaže da je osim tradicionalnih gostiju iz Crne Gore, s Kosova, BiH i Makedonije, prijatno iznenađen posjetom iz Srbije.

“Velika plaža za njih je jedno nevjerovatno otkriće, kojem će se, kako kažu, vratiti i naredne godine. To je rezultat promocije Velike plaže u Srbiji i ja sam zbilja prijatno iznenađen”, kaže Škrelja

Na graničnom prelazu Sukobin, prema saznanjima “Vijesti”, proteklog vikenda bilo je oko 80 odsto prelaza u odnosu na 2019. U najjužniju opštinu uglavnom su dolazili Kosovari, Makedonci i turisti iz južne Srbije. Većina gostiju iz Albanije, prema istim saznanjima, više vole Budvu...

Bonus video: