Dogovorene specijalizacije crnogorskih ljekara u Turskoj

Ministri zdravlja Hrapović i Demircanu su se saglasili da odnosi Crne Gore i Turske napreduju na privrednom, društvenom i političkom planu, što predstavlja dobar osnov za nadgradnju i u zdravstvenom sistemu
90 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Hrapović Turska, Foto: Ministarstvo zdravlja
Kenan Hrapović Turska, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 18.11.2017. 14:52h

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, u okviru dvodnevne posjete delegacije Vlade Crne Gore Turskoj, povodom održavanja 4. sjednice crnogorsko-turske Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, sastao se sa ministrom zdravlja Republike Turske, Ahmetom Demircanom, navode iz Ministarstva zdravlja.

Kako ističu, ministri su se saglasili da odnosi Crne Gore i Turske napreduju na privrednom, društvenom i političkom planu, što predstavlja dobar osnov za nadgradnju i u zdravstvenom sistemu.

Hrapović i Demircanu, kazali su iz Ministarstva, dogovorili su formiranje mješovite radne grupe, koja će raditi na projektima iz oblasti zdravstva i medicinskih nauka, saglasno Sporazumu između Vlada dvije države iz 2014. godine.

"Dogovoreno je i da se saradnja na polju edukacije u narednom periodu intenzivira. Hrapović je zahvalio turskom kolegi što je, uz podršku Ambasade Republike Turske u Crnoj Gori, prošlog mjeseca pet crnogorskih ljekara boravilo u najstarijoj turskoj bolnici “Numune” u Ankari i edukovalo se iz pet oblasti medicine. Takođe, dva Ministarstva radiće na uspostavljanju saradnje između fakulteta u Crnoj Gori i Republici Turskoj iz medicine, farmacije i stomatologije, u oblasti specijalizacija naših ljekara. Razgovarano je i o pružanju zdravstvenih usluga i realizaciji projekata iz oblasti zdravstva, kroz model privatno javnog partnerstva (PJP), pa su Demircanu i Hrapović dogovorili da Turska Crnoj Gori ustupi zakonsku regulativu koja uređuje oblast PJP u zdravstvu. Dogovreno je i da Crnu Goru posjete stručnjacı iz Turske i pomognu u implementaciji modela nabavke medicinske opreme i izgradnje objekata zdravstvenih ustanova u Crnoj Gorı", stoji u saopštenju Ministarstva.

Kako napominju, budući da je zdravstveni turizam jedno od opredjeljenja Vlade Crne Gore i da može značajno doprinijeti rastu investicija u našoj zemljı, Republika Turska je iskazala spremnost da podijeli sa nama iskustva u ovoj oblasti, kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma Crne Gore.

Sve navedene oblasti saradnje, zaključuju iz Ministarstva zdravlja, biće predmet rada mješovitog tima, koji će definisati aktivnosti, dinamiku njihovog sprovođenja i pratiti njihovu realizaciju u cilju unaprjeđenja dalje saradnje dvije države.

Bonus video: