Pacijente iz Pljevalja na snimanja voze u Nikšić i Podgoricu

Zbog nedostatka skenera, ljekari, medicinsko osoblje i vozači u pljevaljskoj bolnici na granici su izdržljivosti

37741 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan

Opšta bolnica u Pljevljima trebalo bi do kraja godine da dobije novi skener, čime bi se značajno olakšao rad ljekarima i medicinskom osoblju u toj zdravstvenoj ustanovi.

Već sedam mjeseci skener u pljevaljskoj bolnici ne radi zbog kvara na katodnoj cijevi, a njegova popravka je neisplativa zbog velikih troškova i kratkog garantnog roka. Zbog nedostatka skenera pacijenti se na dijagnostiku upućuju u druge zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Direktor bolnice Saša Grbović kazao je “Vijestima” da imaju usmeno obećanje od nadležnih u resornom Ministarstvu da će pljevaljskoj bolnici biti odobrena nabavka novog skenera.

“Zbog nedostatka skenera, ljekari, medicinsko osoblje i vozači su na granici izdržljivosti, zbog odložene dijagnostike i čestih odlazaka i pratnji u druge bolnice u Crnoj Gori. Primjera radi, prethodni vikend je bilo 13 hitnih transporta, što je zatijevalo angažovanje isto toliko medicinskih sestara, a neki od vozača su i dva puta tokom dana vozili na dijagnostiku pacijente u Nikšić ili Podgoricu. To je veliko opterećenje za sve zaposlene, kao i za pacijente koji se transportuju”, rekao je direktor pljevaljske bolnice i jedini ginekolog u toj zdravstvenoj ustanovi.

Grbović podsjeća da je pljevaljska bolnica najudaljenija Opšta bolnica u Crnoj Gori i da su sva vozila s kojima se transportuju pacijenti prešla preko pola miliona kilometara.

Nedostatak skenera i transport pacijenata na dijagnostiku u druge sredine stvara pljevaljskoj bolnici dodatni trošak, od preko pet hiljada eura mjesečno.

Grbović
Grbovićfoto: TV Vijesti

“Više od pola godine prošlo je u čekanju da se popravi katodna cijev na starom skeneru, koji je proizveden 2005. godine, a koji je za potrebe naše ustanove kupljen polovan 2009. Na tender koji je okončan prvog aprila za nabavku katodne cijevi nije pristigla nijedna ponuda, zbog toga što je tenderom tražen garanti rok od dvije godine. Kompanija koja je bila spremna da isporuči katodnu cijev dala je garanciju na nju od samo 12 mjeseci. Zbog svega toga nije bilo isplativo popravljati skener za koji se više ne proizvode rezervni dijelovi”, kazao je Grbović.

Nabavka novog skenera, ističe on, koštaće oko 250.000 eura, a 90.000 eura koje je ranije donirao Rudnik uglja za popravku starog skenera biće iskorišćeno za nabavku novog, dok bi ostatak obezbijedilo nadležno ministarstvo.

“U posljednje vrijeme postojao je dogovor da se pacijenti na preglede na skener aparatu upućuju u specijalističku bolnicu u Brezoviku, te da se za naše pacijente tamo rade po dva snimanja dnevno”, kaže Grbović.

Kazao je da je od kraja prethodne sedmice ponovo u fukciji rentgen aparat sa čijom se popravkom kasnilo zbog toga što je došlo do greške servisne službe, koja je poručila pogrešne djelove.

Tvrdi i da bolnica u međuvremenu nije bila bez rentgena i da su koristili stari rentgen aparat i mobilni aparat kojim ova ustanova raspolaže.

Grbović je kazao da su ukupna dugovanja pljevaljske bolnice, kada je preuzeo rukovođenje ovom ustanovom prije tri mjeseca, iznosila oko 400.000 eura po raznim osnovama.

Bonus video: