Članovi Savjeta RTCG ćute o mogućem sukobu interesa

Đurović ukazao na saradnju članova sa Raonićem, koji je kandidat za direktora. Traži hitne izmjene Statuta i Poslovnika o radu

12817 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta, Foto: Luka Zekovic
Sa sjednice Savjeta, Foto: Luka Zekovic

Tri od četiri člana Savjeta Javnog servisa, juče su odbili da odgovore na pitanje “Vijesti” da li će njihov eventualni glas za predsjednika NVO Građanska alijansa Borisa Raonića biti i direktan sukob interesa.

NVO Media centar je juče saopštila da su četiri člana Savjeta u poslovnom odnosu ili direktno sarađuju sa kandidatom za generalnog direktora RTCG Borisom Raonićem i zbog mogućeg sukoba tražila da se hitno izmijene Statut i Poslovnik o radu RTCG. Savjet je odložio raspravu o toj inicijativi.

Članica Savjeta Amina Murić zaposlena je u Građanskoj alijansi, a drugi član tog tijela Bojan Baća je u Savjetu GA.

Predstavnica Unije slobodnih sindikata iz Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović Veličković, sa tom NVO realizuje zajednički projekat.

Partnerstvo sa Građanskog alijansom imala je i NVO LGBT Forum Progres u kojem je zaposlena Milica Špajak, koja je istovremeno i članica Savjeta RTCG.

Njenu kandidaturu na to mjesto podržala je pored ostalih NVO i GA.

Špajak je za “Vijesti” kazala da smatra da nije u konfliktu interesa, a da je imala projekat sa GA, koji je rađen 2019. godine.

Ona je istakla da tu nema ništa sporno, jer NVO iz oblasti ljudskih prava sarađuju.

“Tačno je da je i GA podržala moju kandidaturu za članicu Savjeta, ali to neće uticati na moju nezavisnost”, kazala je Špajak.

Murić, Camović Veličković i Baća nisu imali komentar, kao ni predsjednik Savjeta Veselin Drljević.

Camović Veličković je kazala da se o tome ne može izjasniti dok ne dobiju zvanične kandidature svih kandidata.

Direktor Media centra Goran Đurović pozvao je članove Savjeta da se “hitno izmijeni i dopuni Statut RTCG i Poslovnik o radu Savjeta RTCG kako bi osigurali efikasan rad ključnog upravljačkog organa, oslobođen od sukoba interesa”.

“Statut RTCG donijet 10.12.2020. godine ne razrađuje detaljnije način odlučivanja i situacije koje se mogu smatrati sukobom interesa upravljačkih organa (Savjeta RTCG i generalnog direktora), kao ni postupanje članova Savjeta u situacijama koje se mogu smatrati sukobom interesa. Takođe, Poslovnik o radu Savjeta RTCG donijet 30.12.2020. godine ne propisuje način odlučivanja Savjeta u slučajevima sukoba interesa članova ovog tijela”, istakao je Đurović u inicijativi.

On je naveo i da hitne izmjene važne posebno u susret izboru generalnog direktora RTCG.

“Kandidature za generalnog direktora RTCG se dostavljaju do 19. jula, a jedan kandidat je to već učinio. Ukoliko se ne propiše preciznije značenje sukoba interesa i postupak glasanja članova/ica Savjeta u tim situacijama, kandidat za generalnog direktora Boris Raonić može biti izabran glasovima Amine Murić, zaposlene u Građanskoj alijansi u kojoj je Raonić direktor, kao i Bojana Baće, koji je član Savjeta RTCG a istovremeno i član Savjeta Građanske alijanse. U Savjetu RTCG je i predstavnica Unije slobodnih sindikata iz Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović Veličković, koja sa Građanskom alijansom realizuje zajednički projekat. Projektno partnerstvo sa Građanskom alijansom ima i NVO LGBT Forum Progres u kojem je zaposlena Milica Špajak, koja je istovremeno i članica Savjeta RTCG”, poručio je Đurović.

Kandidat Raonić je sa najmanje 4 člana/ice Savjeta, kako je kazao Đurović, u poslovnim odnosima a nepreciznost u aktima RTCG može nanijeti štetu upravo kandidatima i članovima Savjeta RTCG.

“Vjerujemo da će osim Savjeta RTCG, i kandidati za generalnog direktora RTCG podržati inicijativu Media centra da se preciziraju situacije i procedure koje onemogućavaju sukob interesa prilikom donošenja odluka u Savjetu RTCG. Savjet RTCG je pred prvom velikom odlukom a ukoliko izbor generalnog direktora bude opterećen sukobom interesa onda će to već na startu urušiti kredibilitet Savjeta”, naveo je Đurović.

Savjet je na jučerašnjoj sjednici odlučio da neće raspravljati o dopuni Statuta, a na predlog Drljevića odložena je rasprava o tome.

“Sugestiju smo dobili kasno uveče od Media centra da treba da obratimo pažnju na neke stvari, ali to je jako kasno i mislim da ovu tačku moramo odložiti”, rekao je Drljević.

Generalni direktor Božidar Šundić rekao je da nije moguće u ovom momentu mijenjati Statut i da se promjene rade sa menadžmentom, iako on ne odlučuje ništa, jer Savjet ne zna niti može da zna šta se dešava u kući.

“Raspisali ste konkurs za generalnog direktora, kako ćete sad da mijenjate Statut. Smatram da za svaku promjenu Statuta kao krovnog dokumenta ove kuće mora da se čuje mišljenje menadžmenta, uvijek. Ako Ministarstvo pravi novi zakon, a pravi, doći će do primjene u kući pa je rasprava o ovom pitanju sad potpuno nepotrebna”, rekao je Šundić.

Član Savjeta Žarko Mirković, rekao je da nikakve ideje koje dođu na mejl u 11 naveče pred sjednicu ne obavezuju Savjet da o tome raspravlja.

“To nije pristojno vrijeme za predlaganje promjena dnevnog reda osim ako nije u pitanju vanredna situacija”, kazao je Mirković.

Ta tačka odložena je glasovima sedam članova Savjeta, a uzdržan je bio Filip Lazović.

Prema Statutu RTCG imenovanje generalnog direktora sprovodi Savjet u skladu sa Zakonom.

Prema zakonu o nacionalnom Javnom emiteru mandat generalnog direktora RTCG traje četiri godine.

Povećanje broja rata za zaposlene kojima su blokirani računi

Savjet je formirao Komisiju koja će sa izvršiteljima pokušati da se dogovori da se poveća broj rata zbog kojih su radnicima blokirani računi.

Za 129 sadašnjih i bivših radnika zbog izgubljenog spora, a tužili su matičnu kuću i Poštu, stiglo je na naplatu preko pola miliona eura

Bonus video: