Vlada odbila predlog ministra za rukovodioca tima za izradu Prostornog plana Crne Gore

Ne zna se kad će biti usvojeni novi zakon o prostornom planiranju i uređenju objekata, prostorni plan i plan generalne regulacije

42729 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Sa kontrolnog saslušanja, Foto: Boris Pejović
Sa kontrolnog saslušanja, Foto: Boris Pejović

Vlada, premijera Zdravka Krivokapića je na posljednjoj sjednici odbila predlog ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića da se za rukovodioca tima za izradu Prostornog plana Crne Gore (PPCG) imenuje Mirjana Nikolić i ponovo je imenovala Svetlanu Jovanović koja je bila rješenje bivše Vlade.

Ovo su saopštili ministar Mitrović i državni sekretar u tom ministarstvu Radovan Bojović danas na kontrolnom saslušanju na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje na temu "Stanje u oblasti prostornog planiranje u Crnoj Gori"

Mitrović
Mitrovićfoto: Boris Pejović

"Dao sam predlog i na Vladi je da odluči većinski, a šta kaže predsjednik Vlade ne bih sad komentarisao", rekao je Mitrović, dok je Bojović kazao da je ovim potezom Vlada prekršila zakon kojim je definisano da se taj rukovodioc bira na predog ministarstva.

Bojović je kazao da su za Nikolićevu predložili naknadu od 350.000 eura, dok je Vlada dodijelila Jovanovićevoj 500.000 eura.

Kada će biti usvojen novi zakon o planiranju i izgradnji objekata, novi PPCG i Plan generalne regulacije (PGR) predstavnci ministarstva nijesu ima jasan odgovor.

"Gdje se sada nalazimo i kad će biti donijeti ovi dokumenti. Ovo sam isto pitao prije četiri mjeseca na poslaničkim pitanjima i do sada nijesmo odmakli po tom pitanju. Sad smo u vakuum prostoru koji stvara i problem opštinama sa njihovim planovima. Sada u zakon o prostornom planiraju i uređenju objekata nemama Zavoda za prostorno planiranje, dok je postojeći Republički zavod za urbanizam i projektovanje u vlasništvu brata predsjednika države Mila Đukanovića", pitao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: Boris Pejović

I poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović je insistirao na odgovoru na pitanje kada će biti donijeti ovi važni dokumenti.

Mitrović je kazao da je PPCG najvažniji dokument nakon Ustava i da se ne može brzati, te da sada rade prostorno-urbanističke planove za opštine

On je kazao da je za izradu PPCG potrebno kompletirati podatke, poput popisa stanovništva, te da su sve to preduslovi za kvalitetan dokument.

Bojović je kazao da su planirali formiranje Zavoda za urbanizam koji će raditi PPCG i da im je Ministarstvo finansija najprije saopštilo da se mora čekati za tu odluku usvajanje budžeta, da bi nakon toga Vlada tražila studiju opravdanosti osnivanja Zavoda čija je izrada u toku.

"Nadam se da će se na Vladi smilovati da se ovo uradi" rekao je Bojović.

Izradu PPCG i PGR je započela bivša vlast i odredila nosioce za te projekte, ali novo rukovovodstvo ministarstva nakon sprovedene analize utvrdilo je da se ne poštuju ugovorene obaveze, pa je raskinula ugovore sa Jovanovićevom i sa Ksenijom Vukmanović koja je bila nosilac za izradu PGR.

Božena Jelušić, poslanica Građanskog pokreta URA je kazala da je osnivanje novog Zavoda za urabanizam bio povod za saslušanje koje je ta partija incirala, te da se prije usvajanja zakona ne može osnivati Zavod.

Odbor za turizam i prostorno planiranje
foto: Boris Pejović

"Tek na osnovu zakona je moguće raditi PPCG i druge dokumente i to je prirodni redosled za održivo gazdovanje prostorom. Do danas nijesu donijete ni državne smjernice razvoja arhitekture koje su osnovni dokument za rad državnog arhitekte, a urabanistički inspektori nijesu u stanju da pokriju cijeli prostor. Najveći borj nelegalnih objekata nije legalizovan. Ukratko, u gazdovanju prostoprom Crne Gore vlada haos", istakla je Jelušićeva.

Predrag Sekulić, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) je rekao da je vlada prekršila više puta zakon, ne samo ovaj kada nije ispoštovala odluku ministra ko da se imenuje za rukovodioca tima za PPCG.

Odbor za turizam i prostorno planiranje
foto: Skupština Crne Gore

"Jasno je da ova Vlada nema koncept razvoja prostornog planiranja, da je sukob u vladi, da nema novog nacrta zakona..." istakao je Sekulić.

Poslanik albanske manjine Genci Nimanbegu je kazao da parlament od ovog resora nije dobio nije dobio nijedan dokument što je loše, te da nije jasno zašto se neke lokalne studije koje je radila bivša vlast prihvataju a druge ne.

Privatni bedem na trasi buduće saobraćajnice

Đurović je pitao ministra da li je upoznat sa postojećom lokalnom studijom "Krupac" za koju je glavna bila Tamara Vučević koja je bila vezana za Republički zavod za urbanizam i projektovanje.

"Ta studija je u suprotnosti sa Prostornim planom Nikšića i GUR-om Nikšića gdje je na toj lokaciji predviđeno zelenilo i zaštitni pojas. Tamo je napravljeno više objekata, a od jedne manje privatne kuće su napravljeni velelepni objekti. Na toj lokalnoj studiji nije predviđen bedem koji je napravljen oko ove vile i koji je napravljen na trasi buduće željezničke saobraćajnice Trebinje-Nikšić- Čapljina. I u ovoj lokalnoj studiji pojavljuje se zelenilo specijalne namjene koje je u suprotnosti sa predviđenim zelenilom zaštitnog pojasa prostorno urbanističkog plana. Nadam se da ova lokalna studija neće dobiti pozitivno mišljenje kad je u pitanju ministarstvo", rekao je Đurović.

On je kazao da je ta velelepna kuća ničija i da je njen vlasnik isti onaj koji je i vlasnik kuće u naselju Gorica u Podgorici za koju se ne zna čija je.

Iako Đurović nije pominjao imena on je aludirao na kuću koje u naselju Kočani u blizini jezera Krupac ima na porodičnom imanju predsjednik države Milo Đukanović o čemu su "Vijesti" ranije pisale.

Povezani članci

15. Mart 2019.

Straćare ili sakrivene vile šefa države?

Bonus video: