Izmjenama zakonodavstva do potpune ravnopravnosti

Zahtjevi su, kako se navodi, upućeni svim relevantnim subjektima, uključujući OEBS – ODIHR, skupštinsku Radnu grupu za primjenu preporuka OEBS/ODIHR, Delegaciju EU u Crnoj Gori, izvjestioce Savjeta Evrope i Evropski parlament
59 pregleda 0 komentar(a)
Žene u politici, Foto: Printscreen (YouTube)
Žene u politici, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 17.11.2017. 18:12h

Ženska politička mreža predstavila je danas zaključke o neophodnim izmjenama crnogorskog zakonodavstva čiji je cilj, kako je saopšteno, unaprjeđenja političke participacije žena u Crnoj Gori.

Ženska politička mreža nastala je u okviru programa „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“, koji finansira Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, a sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Kako je saopšteno iz UNDP-a, zaključak su, na prvoj konferenciji za novinare Ženske političke mreže, predstavile političarke iz redova vladajućih partija i opozicije, kao i predstavnice akademske zajednice.

Konferenciji su prisustvovale političarke iz Bošnjačke stranke, Demosa, Demokratske partije socijalista, Demokratskog fronta, Demokratske unije Albanaca, Force, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

U saopštenju se navodi da je konferenciji za novinare prethodio radni sastanak Ženske poltičke mreže sa Radnom grupom za sprovođenje preporuka OEBS/ODIHR.

U ime Ženske političke mreže, Snežana Jonica predstavila je zajedničke zaključke, koji između ostalog, podrazumijevaju izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kroz uvođenje kvote od 40 odsto žena na izbornim listama.

Zaključci podrazumijevaju i izmjene Zakona o finansiranju političkih partija kroz uvođenje finansijskih podsticaja za partije u vidu više opredijeljenog novca za svako mjesto poslanice i finansijsku podršku ženskim organizacijama unutar partija, kao i Zakona o političkim partijama kroz obavezu obezbjeđivanja mehanizama za rodno balansiranu zastupljenost u organima partija.

Zahtjevi su, kako se navodi, upućeni svim relevantnim subjektima, uključujući OEBS – ODIHR, skupštinsku Radnu grupu za primjenu preporuka OEBS/ODIHR, Delegaciju EU u Crnoj Gori, izvjestioce Savjeta Evrope i Evropski parlament.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da je srećan što Ženska politička mreža promoviše glas žena i njhovo aktivno učešće u politici.

„Ponosan sam što EU finansijski podržava rad ove mreže kroz program koji sprovodi UNDP. Današnji sastanak je dobar primjer političke participacije žena, što se potvrđuje i ovim konkretnim preporukama koje je Ženska politička mreža zajednički donijela kako bi se postigla puna rodna ravnopravnost u politici“, istakao je Orav.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, naglasila je da je učešće žena u politici pitanje ljudskih prava i jedan od osnovnih pokazatelja demokratičnosti društva.

„Danas se razgovara o zakonskom okviru, koji je osnovni preduslov za povećanje broja žena u politici i na lokalnom i na nacionalnom nivou. Glas žena se mora čuti, jasno i glasno, i tako da direktno utiče na promjenu“, zaključila je Mekluni.

Kaća Đuričković, menadžerka Programa za rodnu ravnopravnost u Kancelariji UNDP, podsjetila je da je, kada su počeli sa tim programom, 2011. godine, bilo je svega 11 odsto žena u Skupštini, a danas ih ima 24 odsto.

„Tada je bilo samo osam odsto žena u lokalnim parlamentima, danas ih ima oko 26 odsto. Samo jedna partija je imala žensku grupu, danas ih imaju skoro sve. Imamo već dvije generacije trenerica za rodnu ravnopravnost u politici. Sada imamo i Žensku političku mrežu koja je ujedinjena i okupljena oko iste vizije, a to je postizanje pune ravnopravnosti“, navela je Đuričković

Članica Mreže, Nada Drobnjak, kazala je da predstoji uvođenje suštinskih promjena u političkim partijama, „a Ženska politička mreža upravo to i dokazuje“.

„Svjesne međusobnih razlika, ali svjesne i zajedničkog cilja, sve smo kao jedna, solidarne, sposobne i znamo šta treba da radimo da bi ostvarile taj cilj – punu ravnopravnost žena u društvu“, poručila je Drobnjak.

U ime akademske zajednice, Olivera Komar je istakla da je Ženska politička mreža „pokazala visok stepen političke kulture i kulture dijaloga, postignutim konsenzusom o jedinstvenom zahtjevu koji je danas predstavljen.“

Kako je saopšteno iz UNDP-a, Žensku političku mrežu čine edukovane trenerice za rodnu ravnopravnost iz parlamentarnih partija, istaknute liderke i aktivistkinje povezane da zajedničkom političkom akcijom, kroz povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, unapređuju prava i položaj žena do potpune ravnopravnosti.

Bonus video: