Ministarstvo: Pojavili se materijali opscene prirode u vezi Višnjić, u koje ranije nismo imali uvid

"Postupaćemo i u ovom slučaju i preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosvjeta bude primjer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta, i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje", saopštili su iz ministarstva

59971 pregleda 1026 reakcija 143 komentar(a)
Ministarka Vesna Bratić, Foto: Screenshot/Youtube
Ministarka Vesna Bratić, Foto: Screenshot/Youtube

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta se, pri odabiru kandidata za vršioce dužnosti direktora škola i njihovih pomoćnika, rukovodi objektivnim kriterijumima, a ne političkom voljom javnosti, bilo kog pojedinca ili interesnog centra, saopšteno je danas iz tog resora povodom izbora v.d. direktorice Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru.

"Dakle, kao što smo već istakli, u tom smislu, primarne vrijednosti su nam profesionalna i ljudska etika, radni angažman, znanje, iskustvo i meritokratija. Naravno, uvijek i svuda, važno je saslušati i glas javnosti, kao korektivnog faktora, i sagledati različite okolnosti kako bi se pronašla najpogodnija rješenja – budući direktori, svojim ličnim osobenostima, moraju biti i uzorni modeli učenicima, našoj djeci, ali i predani radnici koji će unaprijediti crnogorski obrazovni sistem, što je jedna od suštinskih misija našeg Ministarstva."

"Kako su se, u međuvremenu, u slučaju kandidatkinje R.V. pojavili privatni materijali, lične ali i opscene prirode, koje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, dosad nije moglo imati na uvid, niti suditi na osnovu datih sadržaja, čitav slučaj je tek kasnije, i sa naše strane, drugačije percipiran. U skladu sa tim, ali i sa obavezom da ostanemo posvećeni stvaranju boljeg sistema, i školstva i univerzalnih društvenih vrijednosti, postupaćemo i u ovom slučaju i preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosvjeta bude primjer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta, i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje", ističu iz Ministarstva.

Istovremeno, kako su kazali, treba napomenuti otežavajuću okolnost u vidu izuzetno kratkog vremenskog perioda, u čijim okvirima je trebalo ispoštovati Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, i izabrati v.d. direktora.

"U tom kontekstu, moguće greške koje su se potkrale biće ispravljene na javnim konkursima, ali i ranije ukoliko se ispostavi da su kandidati povrijedili etički kodeks. Shodno tome, smatramo nepotrebnim i neprimjerenim oštre i nedobronamjerne reakcije dijela javnosti i političkih struktura, čiji su neprekidni nasrtaji motivisani jedino željom da otežavaju rad Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Naravno, sve to nas neće omesti u misiji da stvaramo bolji školski sistem i poboljšavamo uslove obrazovanja naše djece", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: