"IJZ prati situaciju u cijeloj Crnoj Gori s fokusom na primorje"

Galić: Epidemiološka situacija stabilna, u slučaju promjene iniciraćemo restrikcije

Galić je istakao da se IJZ pridružuje pozivu Ministarstva zdravlja i Uprave za inspekcijske poslove na poštovanje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da ohrabruju nadležne da kažnjavaju one koji ga budu kršili

24701 pregleda 13 komentar(a)
Galić, Foto: Vlada CG
Galić, Foto: Vlada CG

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić istakao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori za sad stabilna po evropskim parametrima.

Galić je podsjetio da je broj novoregistrovanih slučajeva pozitivnih na virus korona tokom jučerašnjeg dana je bio 28, a prethodnih dana 40, 32, 23.

"Tokom prethodnih pet nedelja se kretao prosječno do 30 uz broj testiranih od 1200 do 1900 uzoraka što ukazuje na još stabilan nivo u obolijevanju. Pri tome 14-dnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika se kretala između 37 i 50, a broj pozitivnih u odnosu na ukupno testirane uzorke između 1,5 odsto i 2,3 odsto što još uvijek predstavlja vrijednost indikatora koji Crnu Goru i dalje svrstavaju u evropske standarde povoljne epidemiološke situacije", kazao je Galić.

On napominje da IJZ prati epidemiološku situaciju u cijeloj Crnoj Gori s fokusom na primorje koje je najposjećenije, a da će u slučaju promjene epidemioloških indikatora, Institut inicirati restrikcije.

Galić je istakao da se IJZ pridružuje pozivu Ministarstva zdravlja i Uprave za inspekcijske poslove na poštovanje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da ohrabruju nadležne da kažnjavaju one koji ga budu kršili. U slučaju ugostiteljskih objekata, kršenje vodi ka zatvaranju od tri do 30 dana.

Preporučujemo za Vas