Opština Tivat: Povećan broj bakterija u vodi, izrečen prekršajni nalog

Iz Opštine su kazali da će Institut za biologiju mora, na njihovu inicijativu, a po nalogu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, u najkraćem roku izvršiti uzorkovanje vode na pomenutim kupalištima, a po prijemu ovih rezultata uprava za inspekcijske poslove donijeće adekvatne mjere

8621 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Opština Tivat dobila je jutros mikrobiološke rezultate uzoraka vode koje je Institut za biologiju mora iz Kotora uzorkovao u neposrednoj blizini izlivne građevine u uvali Trašte koji pokazuju značajno povećan broj bakterija u vodi na toj lokaciji, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Zagađena voda se nalazi oko 1km od obližnjih kupališta: Plavih horizonata, Oblatno, plaže Velja spila i kupališta u okviru kompleksa Luštica Bay.

Iz Opštine su kazali da će Institut za biologiju mora, na njihovu inicijativu, a po nalogu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, u najkraćem roku izvršiti uzorkovanje vode na pomenutim kupalištima, a po prijemu ovih rezultata uprava za inspekcijske poslove donijeće adekvatne mjere.

“Sa zdravljem ljudi nećemo kalkulisati” - poručio je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i dodao kako se “neće kalkulisati ni sa odgovornošću onih koji su doveli do toga”.

Komnenović je rekao da u ovom trenutku neće doći do zatvaranja kupališta jer još uvijek nema zakonskih osnova za to, ali će dalji postupci zavisiti od rezultata analiza vode sa kupališta i nalaza republičkog vodoprivrednog inspektora koji je danas na terenu

“Tražio sam hitan sastanak Upravnog odbora PPOV-a, koji će nadam se, analizirati postojeće stanje i donijeti potrebene mjere u pogledu odgovornosti. Iako je administracija na čijem sam čelu često optuživana za revanšizam, mi nismo vršili smjene direktora lokalnih preduzeća, već smo čekali da im zakonski istekne mandat", kazao je on i dodao da je "sigurno da ova vlast ima kapaciteta i volje da se izbori sa svim eventualnim opstrukcijama”

"Komunalni inspektor Opštine Tivat je shodno svojim nadležnostima iz Zakona o vodama, sačinio zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju i prema izvještaju analize vode izrekao prekršajni nalog pravnom i odgovornom licu, u ovom slučaju Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor i njegovom izvršnom direktoru, u ukupnom iznosu od 3.100 eura", saopšteno je iz Opštine.

Opština Tivat finansira rad PPOV-a u godišnjem iznosu od 237.000 eura. Komnenović ističe da dugovanja prema ovom preduzeću nema, a da su problemi u njemu brojni.

“Juče su na moju inicijativu ovdje bili stručnjaci iz poljske kompanije “Mareks”. Oni su obišli postrojenje i od njih očekujem povratnu informaciju o postojećem stanju Postrojenja i adekvatne mjere", saopštio je on.

Bonus video: