Zaposleni u RTV Pljevlja najavili štrajk: Nema programa dok ne legnu plate

Zaposleni traže da im se do 20. novembra - Dana opštine, isplate junska i julska zarada, a ostale do kraja godine
1 komentar(a)
RTV Pljevlja, zaposleni, Foto: Privatna arhiva
RTV Pljevlja, zaposleni, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.11.2017. 07:08h

Većina zaposlenih u RTV Pljevlja stupiće u štrajk danas u podne, nakon što im do 15. novembra nijesu isplaćene dvije od pet zaostalih zarada.

Zaposleni traže da im se do 20. novembra - Dana opštine Pljevlja, isplate junska i julska zarada, a ostale do kraja godine.

Saopštili su da će održavati minimum procesa rada, na šta ih obavezuje zakon. To znači da će pored marketinških blokova, prilagođenih novoj programskoj šemi, biti emitovana jedino informativna emisija Hronika Pljevalja u 16, 19, i 22.30 časova.

Radnici su 7. novembra na sat obustavil emotovanje programa, kako bi skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze. Duguju im se zarade za jun, jul, avgust, septembar i oktobar, a posljednju su primili majsku - sredinom septembra. Zaposleni tvrde da je račun RTPV blokiran i da nemaju mogućnost da uzmu akontaciju, ili dnevnice.

“Posao smo obavljali savjesno i profesionalno i u skladu sa našim skromnim tehničkim mogućnostima i to svih ovih mjeseci i pored činjenice da nismo primali zarade i zato smatramo da je došlo vrijeme da se skrene zaslužena pažnja na naš problem“, piše u saopštenju.

Zaposleni traže i da se sa osnivačem - Opštinom Pljevlja potpiše ugovor o pružanju javnih usluga za period do 2021. godine, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima, a u iznosu koji bi im omogućio nesmetan rad. U RTPV zaposlen je 31 radnik. Neki od njih potraživanja pokušavaju da naplate sudskim putem. Tvrde da je suština problema loš odnos lokalne uprave prema toj medijskoj kući, jer samo oni, od svih lokalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština, ne dobijaju redovno zarade. Osim sa isplatom zarada, RTV Pljevlja kasni i sa uplatom poreza i doprinosa, pa po tom osnovu duguje 210.000 eura. Zbog dugovanja prema Radio-difuznom centru, program televizije ne vidi se na dijelu seoskog i gradskog područja.

Savjet RTPV na jučerašnjoj sjednici ocijenio je da su zahtjevi zaposlenih opravdani.

“S obzirom da su u završnoj fazi pregovori o pružanju javnih usluga za period do 2021. godine, Savjet ocjenjuje da bi možda bilo kakva radikalizacija štrajka dovela do lošije pozicije Savjeta kao pregovarača a time i lošijeg ugovora za RTPV. Savjet smatra da je potpisivanje ugovora o pružanju javnih usluga sa Opštinom Pljevlja osnovni način za prevazilaženje finansijske krize i s tim u vezi mi smo završili sve aktivnosti u normativnom smislu. Ne bih želio da se shvati da bi blokada prenosa svečane sjednice Skupštine Opštine mogla da se kvalifikuje kao opstrukcija obilježavanje značajnih datuma, što bi bilo u suprotnosti sa osnovnim programskim opredjeljenjima, što nadam se nije cilj ni kolektiva”.

Neće prenositi ni svečanu sjednicu, Filipa i goste dočekaće sa transparentima

U RTPV “Vijestima” je nezvanično rečeno da neće prenositi ni svečanu sjednice Skupštine povodom Dana opštine ako im do ponedeljka ne budu isplaćene dvije zarade.

Radnici namjeravaju da prije sjednice sa transparentima dočekaju goste, među kojima se očekuje i predsjednik Filip Vujanović.

Podršku zaposlenima najavio je i Sindikat medija.

Zaposleni su se izvinili gledaocima što su primorani da na ovakav način reaguju, ali da je riječ o “egzistenciji većine” i opstanku RTPV: “Imajući u vidu da do sada nije bilo volje a ni hrabrosti da se počne sa riješavanjem problema koji prati ovu medijsku kuću od osnivanja (2005. godine), štrajk je trenutno jedini način da se skrene pažnja na naš problem i iskaže legitman i dostajanstven protest zbog činjenice da su se od osnivanja RTPV promjenile četiri lokalne samouprave i da nijedna nije uspjela da prepozna i makar pokuša da riješi problem finansiranja”.

Bonus video: