Borovinić Bojović: Roditelji da se vakcinišu i da zaštitite svoju djecu

„Onoliko koliko je važna uloga zdravstvenog i obrazovnog sistema, i cjelokupnog društva, jednako je važna i uloga roditelja odnosno porodice u pravilnom razvoju njihove djece“, kazala je

9695 pregleda 5 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović pozvala je roditelje u Crnoj Gori da se vakcinišu i da, kako je navela, ne opterećuju svoju djecu odgovornošću za koju nijesu spremna.

Borovinić Bojović je, na prvom sastanku Radne grupe za rani razvoj djeteta Savjeta za prava djeteta, formirane u okviru projekta „EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori“, kazala da je Ministarstvo zdravlja, kao jedan od prioriteta, definisalo upravo brigu o zdravlju najmlađih.

Kako je navela, Ministarstvo će, kroz strateške dokumente, nastojati da dodatno uredi i unaprijedi taj veoma bitan segment zdravstvene zaštite.

„Onoliko koliko je važna uloga zdravstvenog i obrazovnog sistema, i cjelokupnog društva, jednako je važna i uloga roditelja odnosno porodice u pravilnom razvoju njihove djece“, kazala je Borovinić Bojović.

Zato je, smatra ona, veoma važno da roditelji, posebno u izazovnim vremenima, kakvo je pandemija izazvana koronavirusom, shvate koliko je važno da prihvate preporuke i da zaštite svoju djecu i sebe.

„Tako što će se vakcinisati i na taj način doprinijeti da sačuvamo zdravlje i živote i naše i našeg potomstva, i da se svi zajedno oslobodimo ove pošasti koja pogađa cijeli svijet“, precizirala je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila na riječi britanskog pedagoga Aleksandra Nila koji je konstatovao da od djeteta ne treba tražiti da se suočava sa odgovornošću za koju nije spremno, niti ga treba opterećivati odlukama za čije donošenje nije dovoljno odraslo.

Borovinić Bojović je zato poručila roditeljima da ne budu teret svojoj djeci i pozvala ih da se vakcinišu, kako svoje najrođenije ne bi izlagali riziku od obolijevanja i kako ih ne bi lišavali, eventualno, njihovog trajnijeg odsustva u slučaju da se zaraze koronom.

Kako je navela, ono na čemu Ministarstvo radi, a dio je Inicijative EU i UNICEF-a za rani razvoj djeteta, je unapređenje njege porodilja i novorođenčadi u okviru inicijative „porodilišta po mjeri beba“.

Prema riječima Borovinić Bojović, važno je pomenuti da je oformljen Nacionalni Komitet za dojenje, što će u mnogome doprinijeti realizaciji aktivnosti i u krajnjem povećanju stopa dojenja.

Ona je najavila da će na jesen početi treninzi za trenere u sklopu inicijative „porodilišta po mjeri beba“, a zatim će se kroz projekat podržati procjena porodilišta u cilju definisanja potrebnih koraka kako bi inicijativa zaživjela u Crnoj Gori.

„Nadam se će ova Radna grupa uspješno realizovati sve zadatke i ciljeve koji su predviđeni projektom „EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori“, i da ćemo svi zajedno učiniti da se naša djeca razvijaju i rastu u zdravom okruženju, obasuta ljubavlju, brigom i pažnjom“, zaključila je Borovinić Bojović.

Bonus video: