U novoj mreži zdravstvenih ustanova samo one čiji je osnivač država

Fond će, ukoliko za to bude potrebe, sa privatnim zdravstvenim ustanovama sklopiti ugovor nakon javnog poziva

9193 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore usvojila je Odluku o novoj mreži zdravstvenih ustanova u kojoj će biti samo zdravstvene ustanove čiji je osnivač država, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Fond za zdravstveno osiguranje će, za zdravstvene usluge koje nije moguće pružiti u propisanom roku i na zadovoljavajući način u javnom zdravstvu, sklopiti posebne ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama i to nakon javnog poziva koji će biti objavljen u najkraćem roku.

"Donošenjem ove odluke i propisivanjem da se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključuju nakon sprovedenog postupka po javnom pozivu, obezbjeđuje se ravnopravna utakmica svim zdravstvenim ustanovama koje budu ispunjavale propisane uslove, bez stavljanja u povlašćeni položaj bilo koje zdravstvene ustanove. Monopola više neće biti", poručili su iz Ministarstva.

Istakli su da će ova Odluka obezbijediti građanima blagovremeniju, kvalitetniju i dostupnu, u što kraćem roku, zdravstvenu zaštitu.

"Kako se ne bi dovelo u pitanje pružanje zdravstvene zaštite, aktuelni ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama važiće do zaključivanja novih ugovora. Ovaj postupak treba da se okonča u narednih šest mjeseci", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: