Partije podržavaju strože kazne za napade na novinare

SMCG predstavio je preporuke za unapređenje zakona o medijima, nacionalnom javnom emiteru, elektronskim medijima (Nacrta Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama), slobodnom pristupu informacijama (SPI), autorskim i srodnim pravima, kao i Krivičnog zakonika

7368 pregleda 2 komentar(a)
Okrugli sto, Foto: Sindikat medija Crne Gore
Okrugli sto, Foto: Sindikat medija Crne Gore

Političke partije u Crnoj Gori načelno podržavaju izmjene Krivičnog zakonika, koje su tražile nevladine organizacije (NVO) i medijska udruženja, a u cilju strožih kazni za napade na novinare, saopšteno je na okruglom stolu koji je organizovao Sindikat medija (SMCG).

Iz SMCG kazali su da su se poslanici, predstavnici političkih partija, međunarodnih organizacija, medijskih udruženja i NVO, na okruglom stolu "Unapređenje medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori", saglasili da medijska zajednica mora naći zajednički jezik i djelovati složnije.

SMCG predstavio je preporuke za unapređenje zakona o medijima, nacionalnom javnom emiteru, elektronskim medijima (Nacrta Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama), slobodnom pristupu informacijama (SPI), autorskim i srodnim pravima, kao i Krivičnog zakonika.

Predsjednica SMCG Marijana Camović Veličković poručila je da se pomoć medijima ne smije pretvoriti u državni uticaj.

„Država do sada nije pokazala spremnost da riješi slučajeve napada na novinare“, smatra Camović Veličković.

Potpredsjednik SMCG Radomir Kračković kazao je da dugo nije bilo odgovora na zahtjeve civilnog sektora i medijskih udruženja da se pooštre kazne za napade na novinare.

On je zahvalio poslanicima što su iskazali spremnost da se to promijeni.

U SMCG, kako je naveo Kračković, očekuju da Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, ukoliko bude usvojen u formi postojećeg Nacrta, pomogne lokalnim javnim emiterima, jer bi se povećali budžeti tih medija.

„Pozivamo vas da obratite pažnju na taj zakon, kada dođe u skupštinsku proceduru“, poručio je Kračković poslanicima.

Komentarišući predložene izmjene Krivičnog zakonika, poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je ocijenio da je to prijeko potrebno i poručio da će ta partija podržati uvođenje strožih kazni za napade na novinare.

„Ovo je hitno i očekujte da će brzo biti u Skupštini“, naveo je Milačić.

On je, kako je saopšteno iz SMCG, problematizovao konkurs za generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore (RTCG).

„Javni servis je ključ slobode jednog društva“, kazao je Milačić, navodeći da proces izbora direktora mora biti krajnje transparentan i bez bilo kakvog konflikta interesa.

Poslanica Demokratskog fronta Nataša Jevrić poručila je da će SMCG imati podršku za sve predloge koji doprinose slobodi medija.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić rekao je da je zabrinjavajuće što veliki broj novinara odlazi da radi u javni sektor.

„Novinarima moramo da obezbijedimo, ne samo slobodu izvještavanja, nego i povoljne uslove za egzistenciju“, istakao je Sekulić.

On je kazao da je jako teško regulisati polje interneta.

„Niko ne može zabraniti ikome da osnuje sajt i plasira informacije. Zajednički je zadatak novinara i političara da se bore protiv lažnih vijesti“, poručio je Sekulić.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović smatra da je većina predloga SMCG za izmjene zakona odlična.

„Ipak, osvrnuću se na kritiku koju ste uputili zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o SPI. Planirali smo da organizujemo konferenciju, ali nijesmo naišli na razumijevanje nevladinog sektora i medija. Nakon toga je došao izborni proces. I sada, nakon osam mjeseci, nemamo izmijenjen Zakon o SPI“, ukazala je Pribilović.

Poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić kazala je da se oblast medija stalno mijenja, pa da su izmjene zakona uvijek neophodne.

„Imamo veliki uticaj medija iz regiona. Medijska scena se mijenja i ne vidim da smo dovoljno oprezni. Pod udarom smo jake propagande. Imamo i unutrašnju propagandu“, navela je Jelušić.

Zbog toga, kako je kazala, nije čudno što pada povjerenje u medije.

„I dalje nemamo rješenje za problem samoregulacije“, dodala je Jelušić.

Predstavnik Socijaldemokrata Nikola Zirojević kazao je da nije zadovoljan sadašnjim stanjem u RTCG.

„Savjet i dalje nije oslobođen političkog uticaja“, smatra Zirojević.

Komentarišući napade na novinare, on je ukazao da političke partije moraju da nađu konsenzus kako bi se unaprijedio nivo bezbjednosti medijskih radnika.

„Rastužuje me činjenica što u medijima nema solidarnosti. Bez obzira na to s koje strane dolazimo, zloupotreba zakona ne smije se koristiti za obračunavanje“, kazao je Zirojević.

Predstavnik Socijalističke narodne partije Luka Janković poručio je da je ta partija uvijek otvorena za sve novinare, medije i medijska udruženja, kako bi se pronašli najbolji modeli za poboljšanje medijskog ambijenta.

Kako je kazao, posebno treba obratiti pažnju na problem zaštite izvora i odredbi koje nalažu novinarima da otkriju izvore informacija.

„Ako date preveliku širinu u zakonu, u odnosu na to kada novinar mora da otkrije izvor, ulazimo u zonu opasnosti“, rekao je Janković.

Portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić kazao je da se od slobodnog novinarstva u razvijenim društvima plaše političari, tajkuni i „svi devijantni elementi“.

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović ukazala je na značaj studije „Sloboda medija i bezbjednost novinara kroz prizmu medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori“, koju je SMCG nedavno objavio.

„Medijska scena je vrlo raznolika, imamo „poplavu“ informacija. Posebno treba da nas zabrinjavaju podaci o procentu građana koji vjeruju u teorije zavjere“, navela je Vujović.

Ona je ukazala na mali broj upozorenja i oduzimanja licenci medijima od Agencije za elektronske medije (AEM).

Direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala je da je ta NVO predložila definiciju novinara, oslanjajući se na Savjet Evrope.

„Već deset godina očekujemo da dođe do konkretne rasprave o toj formulaciji“, navela je Gorjanc Prelević.

Ona je kazala da medijska strategija mora biti konkretna, sa jasnim popisom potreba medijske zajednice.

Generalni sekretar Udruženja novinara Crne Gore Ivan Milošević smatra da, u polju rada medija, zakoni nijesu najveći problem, već da je to politički uticaj na novinare.

On je istakao da se novinari sami moraju organizovati i odrediti propise, ne čekajući da to čine političari.

„Što manje budemo s političarima, bićemo više sa sobom“, naveo je Milošević.

Okrugli stolovi, koje organizuje SMCG, dio su projekta „Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata na Zapadnom Balkanu za snažniji civilni sektor“, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a implementira Balkanska mreža za razvoj civilnog društva.

Bonus video: