Sud odbacio tužbu Ivana Vukovića

MANS je lani protiv gradonačelnika i saradnika podnio krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja

15246 pregleda 2 komentar(a)
Odbijena prijava prvog čovjeka grada, Foto: BORIS PEJOVIC
Odbijena prijava prvog čovjeka grada, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovni sud u Podgorici odbio je tužbu gradonačelnika Ivana Vukovića protiv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za lažno prijavljivanje.

Sudija Rade Ćetković donio je presudu 17. juna, a Vuković je 27. aprila tužio MANS, odnosno direktora Istraživačkog centra Dejana Milovca za lažno prijavljivanje nakon što je ta NVO prošle godine protiv njega i njegovih saradnika podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Prethodno je u martu i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo tu krivičnu prijavu.

Krivičnoj prijavi je prethodilo istraživanje MANS-a u okviru kojeg je utvrđeno da je tender za rekonstrukciju kanalizacione mreže vrijedan blizu dva miliona eura bio dodijeljen kompaniji “Toškovići”, čiji vlasnik je pravosnažno osuđen za krivično djelo utaje poreza i stvaranje kriminalne organizacije.

Kao rezultat istraživanja MANS-a, KfW banka je saopštila da ugovor sa kompanijom “Toškovići” ne može biti dalje finansiran iz njihovog kredita, nakon čega je Vodovod i prekinuo dalju saradnju sa tom kompanijom.

MANS je, kako je ranije saopšteno, tokom tog istraživanja pokušao da dobije komentar iz kabineta gradonačelnika Podgorice “na očigledno nezakonitu dodjelu ugovora osuđenom licu, ali su umjesto toga dobili krivičnu prijavu jer smo se bavili poslovima Glavnog grada”.

Milovac je ranije za “Vijesti” kazao da smatra da je krivična prijava, koju je podnio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković protiv njega, apsolutno besmislena i da je odraz nemoći da se prvi čovjek grada suoči sa onim što su bili nepobitni dokazi.

“A to je potvrdila i KfW banka, da je ugovor sa kompanijom ‘Tošković’ bio nezakonit, zbog čega je i raskinut”, rekao je Milovac.

Ugovor od 1,83 miliona eura zaključen je krajem marta 2020. godine, iako je, kako su naveli iz MANS-a, presuda protiv Toškovića donesena u novembru 2019, a period između ta dva događaja bio je dovoljan za gradsko rukovodstvo da se upozna sa time kome daju milionski posao.

Bonus video: