Ko prijeti ministarki zdravlja?

Policija provjerava podatke o korisniku IP adrese sa koje je stigao mejl prijeteće sadržine, Borovinić Bojović poručila da joj uzalud prijete

44320 pregleda 926 reakcija 48 komentar(a)
Policija čuva ministarku zdravlja, Foto: Savo Prelević
Policija čuva ministarku zdravlja, Foto: Savo Prelević

Policija još nije otkrila ko i zbog čega prijeti ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović čija je bezbjednost ugrožena mjesecima, ni da li to ima veze sa njenim odlukama.

Doktorka Borovinić Bojović od sredine aprila ima dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbjeđenje, kada je policiji prijavila prijetnje dobijene mejlom.

Policijski inspektori utvrdili su da joj je prijećeno iz inostranstva, zbog čega su u tom slučaju tražili i pomoć jedne partnerske službe iz Evrope, potvrđeno je “Vijestima”. Navodno, iz te države očekuju podatke o korisniku IP adrese sa koje je poslat mejl.

Prema istim saznanjima, osim po toj prijavi, inspektori su postupali i u još nekoliko slučajeva, među kojima su i pojedine prijetnje sa društvenih mreža i portala koje ministarka nije lično prijavila.

U zvaničnim odgovorima iz Uprave policije nijesu naveli od koga i zbog čega čuvaju ministarku zdravlja, jer su, kako objašnjavaju, bezbjednosni razlozi tajan podatak.

”Uprava policije obezbjeđuje, odnosno preduzima mjere bezbjednosne zaštite u odnosu na ministarku zdravlja... Jelenu Borovinić Bojović. Mjere bezbjednosne zaštite u odnosu na ministarku... Uprava policije preduzima počev od 16. aprila 2021. godine, a sve shodno članu 10 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije. Bezbjednosne razloge, zbog kojih se i preduzimaju mjere bezbjednosne zaštite u odnosu na navedenu štićenu ličnost ne možemo navoditi jer isti, shodno Zakonu o tajnosti podataka, predstavljaju tajni podatak”, kazali su iz UP.

Borovinić Bojović sa obezbjeđenjem
Borovinić Bojović sa obezbjeđenjem foto: Boris Pejović

Prema informacijama “Vijesti”, ministarka zdravlja dobija ozbiljne prijetnje, a u jednom navratu prijetnje su se odnosile i na njenu djecu i njenog oca.

”Ti ćeš biti prva osoba koju ću posjetiti”, piše u mejlu koji je doktorka navodno dobila sredinom aprila.

Nakon što je slučaj prijavila policiji, ministarka je istakla da je prijetnje nisu, niti će je uplašiti.

”Moj odgovor je - nulta korupcija i potpuna transparentnost u radu”, poručila je tada.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da su se prijetnje nastavile i nakon toga, a policija navodno istražuje i da li su povezane s odlukama koje je ministarka donijela u okviru promjena u sistemu zdravstva..

Policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) još u februaru počeli su provjere bezbjednosti dr Borovinić Bojović.

Policijsko obezbjeđenje tada je dodijeljeno ministarki prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesni Bratić, ali ne i njoj. Policija je doktorku počela da čuva nepuna dva mjeseca kasnije.

Ministarka je i krajem prošle sedmice ponovila da su prijetnje uzaludne. Ona je to saopštila nakon što je javnost uzburkala Odluka Vlade o novoj mreži zdravstvenih ustanova, u kojoj će biti samo one čiji osnivač je država.

Borovinić Bojović je tada saopštila da će sada, umjesto samo nekoliko, građani moći da biraju između više desetina privatnih ustanova, kada javni zdravstveni sistem nije u prilici da reaguje u propisanom roku.

Ona je poručila i da se “monopol u zdravstvenom sistemu na sreću države i građana razbija”, naglasivši da će se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključivati samo na osnovu javnog poziva.

”Najbolji će dobijati posao. Prijetnje su uzaludne, one me ne mogu uplašiti. Naprotiv, dodatno motivišu i dokazuju da smo na pravom putu da sačuvamo i javno zdravlje i javni zdravstveni sistem, naravno, u saradnji sa privatnicima koji ne traže veze već su spremni da se takmiče na tržištu i da se izbore za svoje mjesto”.

Borovinić Bojović kazala je da je njihov cilj unapređenje javnog zdravstva i smanjenje listi čekanja, a ne njihovo gomilanje i stvaranje gužvi, da bi “javni zdravstveni sistem omalovažili, a predane i posvećene ljekare i sve ostalo medicinsko osoblje predstavili kao nesposobne”.

”Svim privatnicima, posebno onima koji do sada nijesu imali priliku, a koji rade po tržišnim pravilima, pružamo ruku da bismo zdravstveni sistem Crne Gore konačno podigli na viši nivo. Oni koji su do sad jedini bili povlašćeni imaju mogućnost da ostanu u sistemu ako to žele”.

Nakon pomenute Vladine Odluke, iz opozicionog DPS-a su poručili da je donesena na štetu pacijenata i da je samo još jedan u nizu dokaza o nesposobnosti Borovinić Bojović da donosi važne odluke u oblasti zdravstvene politike.

Bonus video: