Identifikovana osoba koje je gliserom "divljala" u Boki

Zbog sve većeg broja nesavjesnih rekrativnih nautičara koji krše propise i ugrošavaju svoju i sigurnost drugih na moru, UPSUL će pojačati stalni radarski nadzor posebno nad akvatorijumom u unutrašnjosti Boke

38032 pregleda 19 komentar(a)
Gliser kojim je vlasnik "divljao" po moru kod Đenovića, Foto: UPSUL
Gliser kojim je vlasnik "divljao" po moru kod Đenovića, Foto: UPSUL

Koordinisanom akcijom svih činilaca u lancu pomorksih vlasti, otkriven je identitet osobe koja je sinoć upravljajući gliserom velikom brzinom, ugrozio bezbjednost na jednoj od plaža na hercegnovskoj rivijeri.

Sinoć u 23:28 časova, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) je primila poziv od inspektora sigurnosti pomorske plovidbe iz Kotora Željka Lompara, da je prijavljen ulazak velikom brzinom glisera na plaži kod Đenovića, gdje je došlo do kidanja signalnih bova koje ograđuju plažu.

"Koordinisanom akcijom Inspekcije sigurnosti plovidbe Kotor, Sektora granične policije Herceg Novi i UPSUL, te brzom reakcijom Pomorsko operativnog centra, u bazi podataka VTMIS radarskog sistema, je detektovano plovilo koje se kretalo velikom brzinom iz pravca Veriga ka Kumborskom tjesnacu, te je u jednom momentu, nestalo sa elektronske karte. Nakon toga, pripadnici Sektora granične policije Herceg Novi, sa svoji plovilom izvršili su pretragu terena i pronašli plovilo koje je vezano u jednu od marina, gdje su utvrdili ko je vlasnik plovila, te sačinjeni zapisnik proslijedili Inspekciji sigurnosti pomorske plovidbe Kotor na dalje postupanje po predmetu radi procesuiranja i kažnjavanja vlasnika glisera koji je nesavjensom vožnjom, kršio propise i ugrožavao sigurnost na moru", kazao je "Vijestima" načelnik Sektora traganja i spašavanja na moru u UPSUL, Žarko Lukšić.

UPSUL je i danas nastavila sa aktivnostima na moru i evidentiranjem većeg broja nesavjesnih voditelja čamaca i jahti, a kada se radi o tehničkoj ispravnosti tih plovila prilikom isplovljenja iz naših luka i marina.

"U kasnim popodnevnima časovima je primljen poziv Pomorsko operativnom centru, da je gliser sa registarskim osznakama DL9420AC, sa kojim je upravljalo lice M.Đ. ostao u kvaru na jednoj od barskih plaža, te da traži asistenciju tegljenja. Ništa ne bi bilo neobično da se ne radi o istom vlasniku čamca, kojeg je UPSUL prije nekoliko dana takođe doteglila do Marine Bar. Takvim ponašenjem neodgovornih pojedinaca, direktno se ugrožava sigurnost pomorske plovidbe i troše državni i resursi spasilačkih ekipa UPSUL koje predano i profesionalno obavljaju poslove koji i nisu u njihovoj nadležnosti", istakao je Lukšić.

Tegljenje pokvarenog glisera na barskoj rivijeri
Tegljenje pokvarenog glisera na barskoj rivijerifoto: UPSUL

On je kazao i da su pored svih tih aktivnosti, danas obavješteni od strane Marine Budva da su uočili da je na crvenoj prilaznoj plutači u Budvi, signalno svjetlo-ferao prekriveno sa crnom kesom. Zbog toga noću svjetlo na ovoj veoma bitnoj oznaci na plovnom putu za siguran prilaz budvanskoj marini, uopšte nije radilo, što je moglo direktno prouzrokovati nasukanje bilo kojeg plovila koji je te večeri ulazio u budvanski akvatorijum.

"Suvišno je davati komentar i tražiti objašnjenje za postupak pojedinca koji je na ovaj način, sabotorajuči objekat pomorske sigurnosti – signalnu plutaču sa svjetlom, mogao ugroziti ljudske živote i imovinu", istakao je Lukšić dodajući da su o ovome obaviještene Inpekcije sigurnosti pomorske plovidbe u Baru i Kotoru, "sa kojima će se u narednom periodu preduzimati zajedničke akcije i sankcionisanje nesavjenih pojedinaca koji upravljanju gliserima, skuterima i ostalima učesnicima u pomorskom saobraćaju koji krše pomorske propise".

Zbog sve većeg broja nesavjesnih rekrativnih nautičara koji krše propise i ugrošavaju svoju i sigurnost drugih na moru, UPSUL će, kako je najavio Lukšić, pojačati stalni radarski nadzor posebno nad akvatorijumom u unutrašnjosti Boke, a u pojačanim kontrolama dešavanja na moru koristiće se i dronovi koje je ta služba nedavno nabavila.

Bonus video: