Od Carevića traže ključeve Jaza

Grbljani traže da im Opština Budva vrati u posjed zemljište u zaleđu plaže nakon što je odbila da plati ugovorenu zakupninu

17745 pregleda 14 komentar(a)
Jaz, Foto: Vuk Lajović
Jaz, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Jaz - Mrčevo polje” DOO zatražila je od gradonačelnika Budve Marka Carevića da im Opština danas vrati u posjed zemljište u zaleđu plaže Jaz, na kojem su fudbalski tereni i karting straza, te preda ključeve od svih objekata na njihovoj đedovini.

To piše u dopisu kompanije čiji je osnivač istoimena nevladina organizacija, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ovakav rasplet događaja uslijedio je nakon što je Opština i sam Carević inicirao raskid ugovora sa NVO, od koje lokalna uprava već deceniju zakupljuje veliki zemljišni kompleks od gotovo dva miliona kvadrata, na kome su, između ostalog, sportski tereni, nekadašnji koncertni plato, a sada i karting staza i parking.

NVO je prošle sedmice uputila zahtjev Opštini da izmiri godišnju zakupninu od 50 hiljada eura, upozorivši da će ugovor smatrati raskinutim ako lokalna uprava to ne učini.

Iz Opštine su se oglušili u vezi sa nastavkom saradnje sa tom NVO koja okuplja oko 600 Grbljana, pa je uslijedio dopis iz firme “Jaz - Mrčevo polje” da je ugovor raskinut.

”Dopisom od 9. jula pozvali smo vas na ispunjenje ugovorenih obaveza, odnosno na isplatu zakupnine u roku od osam dana od dana prijema dopisa. S obzirom na to da u ostavljenom roku nijeste isplatili zakupodavcu iznos zakupnine za tekuću godinu, ugovor se automatski raskida. S tim u vezi urgiramo na obavezu vraćanja u posjed predmetnog zemljišta, odnosno da objekte na istima oslobodite od stvari i lica i vratite DOO ‘Jaz - Mrčevo polje’ shodno ugovorenim obevezama. Napominjemo da predmet zakupa treba vratiti zakupodavcu u stanju u kojem je bilo u trenutku kada je predato u posjed”, piše u dopisu dostavljenom Careviću.

Naglasili su da će danas “pristupiti preuzimanju terena”.

”Opština Budva je u ponedjeljak dužna da izvrši primopredaju terena i ključeva od objekata”, piše u dopisu koji potpisuje izvršna direktorka firme “Jaz - Mrčevo polje” Jelena Ivković.

Prije nekoliko dana, iz istoimene NVO su saopštili da nijesu inicijatori raskida ugovora o zakupu, već da ih je Opština Budva dopisom obavijestila o jednostranom raskidu.

Dostavili su navodno kompletnu prepisku sa Opštinom Budva i predsjednikom Markom Carevićem, iz koje se vidi da je lokalna uprava ta koja insistira da se raskine ugovor zbog teške situcije usljed pandemije koronavirusa.

”U odgovoru na navedeni dopis Opštine smo istakli da je raskid ugovora neosnovan i zatražili održavanje sastanka. Međutim, obavijestili su nas da smatraju da je raskid ugovora osnovan, a o sastanku se nisu izjasnili. Iz svega navedenog, shodno odredbama predmetnog ugovora, zatražili smo od Opštine da isplati ugovorenu zakupninu u roku od osam dana, te ukoliko ne postupi po pozivu, da se ugovor automatski raskida i da su dužni da predaju zemljište, odnosno fudbalske terene nazad u posjed zakupodavca. Napominjemo da je ovakav potez Opštine i predsjednika za nas bio neočekivan, a pogotovo jer je uslijedio pred samu turističku sezonu kada to ni jednoj ni drugoj strani ne ide u korist”, saopštili su.

Opština Budva počela je da zakupljuje zaleđe plaže Jaz još u vrijeme koalicije DPS-SDP, kada je napravljen koncertni plato uoči koncerta “Rolingstonsa”. Potom je tu nastupila Madona, a kasnije se održavao i muzički festivala “Sea dance”.

Prvobitno je Opština plaćala godišnje po 80 hiljada eura, a potom i 120 hiljada eura, koje je NVO koristila za pravnu borbu za povraćaj i uknjižavanje zemlje u Mrčevom polju.

Dio Grbljana formirao je NVO “Jaz”, pa je Opština Budva, dok je na njenom čelu bio Dragan Krapović, odlučila da godišnje i jednoj i drugoj NVO uplaćuje po 50 hiljada eura.

Ukoliko ugovor bude raskinut, neizvjesno je ko će gazdovati fudbalskim terenima, na kojima treniraju brojne ekipe.

Ružna slika zaleđa plaže u jeku sezone

Zaleđe plaže Jaza na kome se nalazi nekadašnji auto-kamp i veliki parking, u jeku turističke sezone pretvoren je u ruglo. Zemljištem je trebala da upravlja Opština Budva. Njene službe trebalo je da cijeli prostor dovedu u red kako bi hiljade turista koji svakoga dolaze na jednu od najljepših plaža dočekalo uređeno i pokošeno parkiralište, sređeni prilazi…

Međutim, dešava se sasvim suprotno.

I ranijih godina Jaz je nerijetko bio zapušten, ali ovog ljeta kao da se neko potrudio da se pošalje slika da niko nije dobrodošao na tu plažu.

Bonus video: