Najviše ljekara iz KC otišlo prošle godine

Najveću crnogorsku ustanovu lani, tokom kovid pandemije, napustilo devet ljekara, ove godine tri, a od 2017. do kraja 2020. čak 30. Iz KCCG tvrde da je broj novozaposlenih 2021. veći nego prethodnih godina, ali i da je pred njima težak zadatak

40051 pregleda 195 reakcija 53 komentar(a)
KCCG od 2017. do sredine jula ove godine napustila 33 ljekara, Foto: Savo Prelević
KCCG od 2017. do sredine jula ove godine napustila 33 ljekara, Foto: Savo Prelević

Trend odliva kadrova iz Kliničkog centra Crne Gore (KC) nastavljen je i tokom kovid pandemije, pa je prošle godine tu ustanovu napustilo čak devet ljekara, što je najveći broj od 2017, ali je tokom šest mjeseci ove godine zaposleno 14 i očekuje se da će taj ugovor u narednih mjesec potpisati njih još 35.

Iz KCCG su pojasnili da je na dan 22. jul u toj ustanovi radilo 584 ljekara, od kojih je broj novozaposlenih 14, ali su precizirali i da će za mjesec još 46 specijalizanata da budu primljeni u radni odnos. Od njih 46, kažu u KC, kao klinički ljekari već sada radi 11 doktora.

”Od 2017. do kraja 2020. godine, KCCG je napustilo čak trideset ljekara. To su podaci koji zaista zabrinjavaju, a s čijim se posljedicama danas mi borimo, a teret s nama dijele i pacijenti”, odgovorili su “Vijestima” iz ove ustanove.

Iz KCCG su rekli da je broj novozaposlenih ljekara u samo u prvoj polovini ove godine “značajno veći u odnosu na broj zaposlenih doktora u bilo kojoj od prethodne četiri godine”.

”To znači da je KCCG, kao kičma crnogorskog zdravstvenog sistema, samo za prvih šest mjeseci drastično ojačao u kontekstu ljudskih resursa. Ovi podaci činjenično dokazuju da bombastični prepadi pojedinih glasila zapravo govore o rezultatima bivšeg rukovodstva u čije se pero, zaista, napuštao KCCG, čemu opet, svjedoče jasni i mjerljivi dokazi”, ocijenili su iz ove ustanove.

U 2017. i 2018. godini otkaz je dalo po osam ljekara zaposlenih u ovoj ustanovi, a 2019. godine njih pet, a 2020. čak devet. Na čelu KC tokom većeg dijela prošle godine bio je Jevto Eraković.

”Tokom ove godine dva ljekara su, shodno dogovoru sa bivšim menadžmentom ili ranijim planom, sada napustili KCCG. Treći ljekar je, uslijed zdravstvenih razloga, na lični zahtjev, svoje radno mjesto pronašao na drugoj poziciji u zdravstvenom sistemu odakle će, shodno mogućnostima, nastaviti da pruža podršku kolegama za sistemsko unapređenje statusa doktora”, pojasnili su iz KCCG.

U ovoj ustanovi, na čijem je čelu Ljiljana Radulović, tvrde da je pred njima težak zadatak - a to je zadovoljan pacijent, koji ispred sebe “ne vidi neprijatelja, već nekog ko želi da mu pomogne”.

”Da imamo zadovoljnog ljekara, koji nije prinuđen da ima radno vrijeme od 18 sati, kome će se garantovati edukacija i napredovanje u karijeri, koji jedino treba da pripada medicinskoj profesiji. U tom pravcu su i sve sistemske reforme koje sprovodi Ministarstvo zdravlja. Svjesni smo otpora među pojedincima koji nastoje da svoje donedavne lične koristi, a upornu štetu po javno zdravlje i štetu po pacijenata, sada da predstave kao sveukupni gubitak. Neće im poći za rukom. Sistemske reforme su počele na sreću i crnogorskih zdravstvenih radnika i svakog našeg građanina”, istakli su iz KCCG.

Prema podacima najveće crnogorske zdravstvene ustanove, otkaz u KCCG su u 2017. i 2018. godine dobila po tri ljekara, 2019. godine jedan, dok tokom prošle i ove godine nije bilo otkaza.

Iz KCCG su kazali da su u 2017. godini u toj ustanovi radila 532 doktora, od kojih je 25 novozaposlenih. Godinu kasnije, tvrde, broj zaposlenih ljekara je bio 545, a novozaposlenih 34. U 2019. godini u KCCG je radilo 567 ljekara, od kojih novozaposlenih 30, dok je lani bilo zaposleno 585 doktora, od kojih je 34 započelo angažman u 2020. godini.

”Vijesti” su, uoči formiranja nove Vlade početkom decembra prošle godine, objavile da ljekari imaju velika očekivanja od budućeg ministarstva zdravlja, između ostalog, i zaustavljanje odliva kadra.

Iz Sindikata doktora medicine tada je saopšteno da će novo rukovodstvo sačekati brojni problemi, ali i odliv kadra koji se intenzivira i koji treba zaustaviti.

Bonus video: