Injac rješenja za probleme VCG traži u Izraelu?

Delegacija Ministarstva odbrane odlazi u višednevnu posjetu Izraelu, u fokusu i moguća nabavka novog naoružanja i opreme

6057 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore predvođena ministarkom Oliverom Injac boraviće ove sedmice u zvaničnoj u radnoj posjeti Izraelu.

Iz Vlade Crne Gore je tim povodom saopšteno da je zvanična posjeta minstarke odbrane i njenih saradnika Izraelu “posvećena razvoju bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje, odnosno razmatranju konkretnih modaliteta za unaprjeđenje postojeće u okviru oblasti od zajedničkog interesa, sa fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore i saradnju na polju vojne industrije.”

Međutim, sama činjenica da će Injac čak četiri dana provesti u toj bliskoistočnoj državi koja je poznata upravo po svojoj brojčano maloj, ali izuzetno dobro uvježbanoj i sposobnoj vojsci (Israeli Defence Firce – IDF), te vojnoj industriji koja spada u red najnaprednijih na svijetu, možda i najviše govori koliko je aktuelno rukovodstvo crnogorskog Ministarstva odbrane svjesno da upravo u Izraelu može naći najbolja rješenja za naoružavanje, opremanje, ali i vrhunsku obuku naših oružanih snaga i prevazilaženje brojnih problema koje VCG trenutno ima na planu opremljenosti i sposobnosti za vršenje određenih borbenih dejstava.

Iz Vlade je saopšteno da će se ministarka odbrane pored ostaloga, tokom boravka u Izraelu u Tel Avivu sresti sa menadžmentom izraelskih kompanija Elbit systems, IWI i EMTAN “koje predstavljaju vodeće kompanije na svjetskom nivou u domenu odbrambene industrije, te sagledati proizvode navedenih kompanija koji su relevantni za dalju modernizaciju i opremanje Vojske Crne Gore.” Planirani su i sastanci ministarke Injac sa predstavnicima Ministarstva odbrane Izraela i to sa predstavnicima Direktorata za međunarodnu odbrambenu saradnju Ministarstva odbrane Izraela (SIBAT - International Defense Cooperation Directorate of the Israel Ministry of Defense), kao i mogući sastanak Injac sa ministrom odbrane Izraela, Benjaminom Gancom.

Pored Injac, u sastavu crnogorske delegacije su i general-major Rajko Pešić, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, potpukovnik Veljko Mališić, generalni direktor Direktorata za logistiku, potpukovnik Jagoš Radović, načelnik Odjeljenja za logistiku u Generalštabu VCG, potpukovnik Miloš Gačević, zamjenik komandanta 1.Pješadijskog bataljona VCG i Miodrag Jokanović, samostalni referent u Kabinetu ministarke odbrane.

Crna Gora je već, za vrijeme mandata bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića (DPS) ušla u aranžmane nabavke izraelsog naoružanja i opreme, sklopivši sa kompanijom “Elbit Systems” 30 miliona eura vrijedan posao za isporuku i ugradnju tzv. daljinski upravljanih borbenih stanica opremljenih mitarljezima kalibra 12,7 mm, za iz SAD kupljena nova lakoooklplna patrolna vozila “oshkosh JLTV”. VCG sada ima hitnu potrebnu da ojača svoje mogućnosti u domenu vođenja defanzivne protivooklopne borbe, a čiji su oslonac trenutno zastarjele protivtenkovske žično vođenje rakete 9K11 “maljutka” sovjetske proizvodnje.

Za takvo nešto idealan kandidat je porodica modernih izraelskih protivoklopnih raketa “Spike” koje spadaju u grupa “fire and forget “ (ispali i zaboravi) samonavođenog oružja. Određene vrste raketa “Spike” koje dolaze u više varijanti sa različitim dometima, mogu se intregrisati na lakooklopna vozila “Oshkosh” kakve je nabavila VCG, a što je već naprimjer, uradila Slovenija. Prezentaciju iupravo tako opremljenih JLTV vozila sa bojevim gađanjem raketama “Spike” sa njih, imaće priliku da vidi i delegacijha Ministarstva odbrane Crne Gore tokom svog boravka u Izraelu.

Crnogorskoj delegaciji će biti predstavljeno i lično naoružaje (pištolji, automatske jurišne puške, snajperske puške, mitraljezi) koje proizvode kompanije “Israel Weapons Industries” –IWI, odnosno “Emtan Karmiel”. Lično naoružanje koje pravi IWI poput čuvenih pištolja “Jericho”, jurišnjih “Carmel “ i“Arad” jurišpnih pušpki ili “Uzi” mašinki, po svom kvalitetu je u svjetskom vrhu, a po cijenama je jeftinije od uporedivih proizvoda njemačkog “Heckler&Kocha” kojima se posljednnjih godina naoružavala VCG.

“Dodatno, biće održana prezentacija i demonstracija bespilotnih letilica, dok bi u vezi sa potencijalnom kupovinom određenih brodova za potrebe Mornarice Vojske Crne Gore, izraelska strana prezentovala moguća rješenja za najbolju operabilnost naše Mornarice.”- navaljeno je iz Ministarstva odbrane za predstojeću posjetu ministarke Injac jevrejskoj državi. Budući da će Injac i saradnici imati priliku da vide i obuku pripadnika IDF-a u vođenju urbanih borbi, gotovo je izvjenso da će im paralelno sa time, biti prezentovane i mogućnosti Elbitovih bespilotnih letjelica THOR, upravo namijenjenih za takve situacije. Izrael inače, proizvodi, razvija i koristi možda i najveći broj različitih vrsta bespilotnih letjelica na svijetu i ima ogromno iskustvo njihove upotrebe u realnim borbenim uslovima.

Što se potrebe Mornarice VCG koja je već godinama najzanemarivaniji dio naših oružanih snaga tiče, njoj su hitno potrebni novi patrolni brodovi, pa će stim u vezi, delegacija MO od firme “Isreal Shipyards” koja je dio konzornicima SK Group, dobiti i adekvatne prezentacije i ponude – prvenstven u obkiku novih, brzih malih patrolnih čamaca tipa “Shaldag Mk V”. Ovi aluminijumski brodovi dugi 32,7 metara deplasmana su samo 95 tona, a snažni pogon preko tzv. vodomlaznih propulzora omogućava im da postignu brzinu od 40 čvorova i da do nje iz stanja mirovanja ubrzaju za nešto preko 60 sekundi. “Shaldag Mk V” kojim ima izvanredne manevarske mogućnosti, namijenjen je za brzo reagovanje na bezbjedonosne prijetnje u obalnim vodama, opslužuje ga od 10 do 14 članova posede, naoružan je daljinski upravljanom borbenom stanicom sa tiopom kalibra 25 mm i dva mitraljeza, a može se opremiti i sa do osam raketa tipa “Spike”.

Crnoj Gori, s obzirom na njjene ambicije i mogućnost da postane država koja ima naftu i plin iz sopstvenih izvora, treba i nešto ozbiljniji patrolni brod sposoban za duži boravak na nerijetko uzbiurkanoj pučini južnog Jadrana I obezbjedđivanje naftnih platformi, a za to joj Israel Shipyards nudi najmanji njihov tzv. offshore patrol vessel (odobalni patrolni brod) tipa OPV 45 od 45,7 metara dužine i deplasmana 300m tona, a koji je vrlo fleksibilan i može se modularno opremati i naoružavati za više različitih misija.

Bonus video: