Bratić: Zajedničkim snagama do zaštite kulturnih vrijednosti

"Uvjerena sam da je međusobno uvažavanje ključna tačka i najbolje polazište za uspostavljanje dobre saradnje i unapređenje bilateralnih odnosa“, poručila je Bratić

5503 pregleda 14 komentar(a)
Minekov i Bratić, Foto: Mps.gov.me
Minekov i Bratić, Foto: Mps.gov.me

Crna Gora i Bugarska će zajedničkim snagama afirmisati i štititi kulturne vrijednosti, saopšteno je tokom posjete ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić Sofiji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Bratić se danas sastala sa ministrom kulture Bugarske, Velislavom Minekovim, nakon čega je potpisan Program između dva ministarstva o saradnji iz oblasti kulure za period 2021–2023.

Bratić je kazala da je zadovoljna zbog prilike da participira u tom važnom koraku ka uspostavljanju intenzivnije saradnje.

"Uvjerena sam da je međusobno uvažavanje ključna tačka i najbolje polazište za uspostavljanje dobre saradnje i unapređenje bilateralnih odnosa“, poručila je Bratić.

Ona je kazala da, kao neko ko pripada sferi humanistike, izuzetno cijeni važnost kulture.

"Naročito u eri globalne dehumanizacije i tehnicizma, kada je od izuzetnog značaja svaki korak ka afirmaciji umjetnosti i zaštiti kulturnih vrijednosti, ali i ka realnom angažmanu na snaženju ovih, bazičnih humanističkih, principa“, navela je Bratić.

Ona je kazala da je uvjerena da će potpisivanje Programa o saradnji trasirati put ka brojnim novim inicijativama, koje će doprinijeti nastavku i intenziviranju saradnje, kao i pospješivanju dobrih i prijateljskih odnosa, na zadovoljstvo i korist obje zemlje.

Minekov je, kako se navodi u saopštenju, govorio o važnosti nastojanja da se realizuje tijesna saradnja sa bliskim i susjednim državama i narodima.

"Svoje djelovanje ću nastaviti u tom pravcu, i ubijeđen sam da tako i treba s obzirom na to da nas veže mnogo toga – od istorije, zajedničke prošlosti i kulture“, kazao je Minekov.

Kako su kazali iz Ministarstva, tokom sastanka je bilo riječi i o značaju zajedničkih napora da se očuva kulturna baština za buduće generacije.

"Saradnja između naših zemalja će biti značajna u cilju očuvanja svega onoga što nam je naša turbulentna istorija ostavila“, poručila je Bratić.

Bonus video: