Izbjegli bi priču o autonomiji UCG

Vojvodić: Vlada se umiješala u autonomiju UCG odlukom da VMŠ ostaje u Beranama, iako UCG utvrđuje studijski program
131 pregleda 0 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2017. 20:34h

Ustavni sud Crne Gore najvjerovatnije će odbaciti ustavnu žalbu koju je u ime Univerziteta Crne Gore ranije podnijela bivša rektorka Radmila Vojvodić, tvrdeći da je Vlada povrijedila autonomiju te ustanove u vezi sa slučajem Visoke medicinske škole u Beranama, saznaju “Vijesti”.

Sudija izvjestilac Desanka Lopičić juče je na sjednici Vijeća predložila odbacivanje ustavne žalbe, jer je novi menadžment UCG, na čelu sa vršiocem funkcije rektora Danilom Nikolićem, nedavno tražio njeno povlačenje.

Vojvodić je ustavnu žalbu sudu u ime UCG predala prije nekoliko mjeseci, smatrajući da je Vlada umiješala u autonomiju UCG odlukom da Visoka medicinska škola (VMŠ) ostaje u Beranama, iako je time “uskraćeno osnovno pravo da Univerzitet utvrđuje studijski program saglasno profesionalnim potrebama...”.

Prema informacijama “Vijesti”, Lopičić je povukla predlog za odbacivanje žalbe sa dnevnog reda, jer je utvrđeno da u spisima predmeta nedostaje ovlašćenje advokatu Vladanu Đuranoviću, koji sada zastupa novi menadžment UCG.

Nikolić je nedavno, takođe, povukao tužbu koju je Vojvodić u ime UCG ranije dostavila i Upravnom sudu, a u kojoj je osporavala validnost licence koja je izdata Visokoj medicinskoj školi u Beranama.

Upravni sud se nedavno oglasio nenadležnim, a njen advokat Nikola Martinović je podnio žalbu Vrhovnom sudu.

Pitanje organizacije nastave na VMŠ mjesecima je okupiralo javnost, a okončano je smjenom Vojvodićeve sa mjesta rektora UCG. Vojvodićeva je tvrdila da je VMŠ akreditovana isključivo za Podgoricu sa nastavnom bazom u KC, dok je Vlada bila stava da ustanova treba da ostane u Beranama.

Vladina odluka dobila je podršku UO tek u avgustu, kada je raspisan konkurs za upis brucoša u VMŠ. Vojvodićeva je poručila da će cio slučaj dobiti epilog na sudu, te da se radi o “tome da izborna politika determiniše razvoj UCG kao institucije”. Iz Vlade je Vojvodićevoj više puta poručeno da se njihove odluke moraju poštovati.

Kandidata za novog rektora još nema

ako rok za podnošenje kandidatura za rektora ističeza dva dana, Rektoratu još nije stigla nijedna prijava na konkurs, saznaju “Vijesti”. Prema nezvaničnim informacijama, zainteresovani će kandidature dostaviti vjerovatno u petak.

Više izvora “Vijesti” iz Rektorata tvrdi da se očekuje da se na konkurs javi aktuelni v.d. rektora Nikolić, a da se kao potencijalni kandidat pominje i profesor Mašinskog fakulteta Milan Vukčević. Vukčević je redovni profesor Mašinskog fakulteta, a od 2002. do 2013. bio je direktor Centra za iseljenike.

Bonus video: