Predsjednika Advokatske komore mogli birati i na otvorenom

Zdravstvene vlasti odobravale su održavanje izborne sjednice Advokatske komore i davale im preporuke kako da to učine, a ne prekrše epidemiološke mjere kojima se suzbija širenje koronavirusa

25765 pregleda 257 reakcija 33 komentar(a)
Sad mu dozvolili samo elektronsku sjednicu, Foto: BORIS PEJOVIC
Sad mu dozvolili samo elektronsku sjednicu, Foto: BORIS PEJOVIC

Zdravstvene vlasti odobravale su održavanje izborne sjednice Advokatske komore i davale im preporuke kako da to učine, a ne prekrše epidemiološke mjere kojima se suzbija širenje koronavirusa.

Čelnici Advokatske komore to, međutim, nijesu učinili.

To je “Vijestima” potvrdilo više članova Advokatske komore koji su za to dostavili i dokaze - odgovore iz zdravstvenih vlasti.

Posljednju preporuku advokati su dobili prije par dana.

U tom mailu, u koji “Vijesti” imaju uvid, zdravstvene vlasti napisale su da znaju da je u pitanju sjednica od posebnog značaja i da, ukoliko se ne može održati elektronski, advokati to učine u skladu sa važećim mjerama - na otvorenom.

”Što bi bilo u skladu sa posljednjim mjerama koje je donijela Vlada, a tiču se zabrane organizovanja okupljanja u zatvorenom”, piše u odgovoru advokatima.

Uprkos tome, predsjednik AK Zdravko Begović, kome je mandat istekao u decembru prošle godine, juče je Vijestima dostavio odgovore u kojima navodi da je održavanje sjednice moguće samo elektronskim putem.

Begović je odgovorio da, kao što je i ranije - 16. juna pojasnio “Vijestima”, za period od decembra prethodne godine do poboljšanja epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, bilo je jasno da nije moguće održati izbornu Skupštinu AK, a po proceduri utvrđenoj Statutom Advokatske komore.

“Nakon što se epidemiološka situacija poboljšala, pri ocjeni da bi se novi propisi mogli tumačiti i u svjetlu zakonitog održavanja izborne Skupštine AK, obratili smo se zvaničnim dopisom Ministarstvu zdravlja CG dana 6. jula tekuće godine, za davanje mišljenja/saglasnosti za održavanje Skupštine. Institut za javno zdravlje CG nam je uputio odgovor dana 23. jula tekuće godine”, napisao je Begović, dostavljajući redakciji i odgovor IJZ.

U tom odgovoru piše da obzirom da su Vlada i Savjet za borbu protiv Covid-19 infekcije donijeli nove mjere zbog trenutne epidemiološke situacije i sprječavanja transmislije uzročnika, sjednicu/sastanak za čiju ste organizaciju poslali upit, moguće je organizovati isključivo elektronskim putem.

Advokati su “Vijestima” dostavili nekolike prepiske sa nadleženima za suzbijanje koronovirusa, prema kojima su oni više puta tokom juna i jula odobravali odobravali održavanje izborne sjednice i sugerisali na koji način to da se učini.

Upravnom odboru i predsjedniku Komore mandat je istekao 10. decembra prošle godine, ali su Odlukom Upravnog odbora nastavili da predstavljaju Komoru.

Begović je sredinom juna “Vijestima” kazao da zbog epidemioloških mjera još nije održana redovna izborna sjednica.

”Kako zbog epidemioloških mjera i obaveze postupanja po Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirursa, st. 1 tačka 10, (“Sl. List 119/20, od 8. 12. 2020. godine), nije bilo moguće održati redovni saziv Skupštine Advokatske komore, kao ni izbornu sjednicu Skupštine, a koja je bila planirana za decembar 2020. godine, to je odložen redovni saziv Skupštine Advokatske komore. Shodno Odluci Upravnog odbora br. 910/20, od 10. 12. 2020. godine o odlaganju sazivanja Skupštine AKCG i izborne sjednice Skupštine, postojeći organi i članovi organa AKCG nastavili su da vrše funkcije na koje su izabrani 10. 12. 2016. godine i to do održavanja sljedeće izborne sjednice Skupštine”, kazao je Begović ranije.

Sagovornici iz redova advokata objasnili su da Statut, a ne Odluka Upravnog odbora o odlaganju sjednice, omogućava Begoviću i članovima tog tijela da predstavljaju esnaf.

Begović je i tada kazao da će se izborna sjednica Skupštine održati odmah kad to budu dozvoljavale epidemiološke mjere:

”Kako bi Vam ovaj dio bio jasniji, upoznajem Vas da glasanje mora biti neposredno i tajno, što podrazumijeva mogućnost da 940 (broj aktivnih advokata) advokata istovremeno boravi u jednoj prostoriji, a što je protivzakonito u odnosu na važeće epidemiološke mjere”.

Bonus video: