Nepokretni i stari bez pelena zbog kašnjenja budžeta

Više građana “Vijestima” je ispričalo da uprkos tome što imaju recept doktora, ne mogu dobiti to medicinsko sredstvo u apotekama i da su bezuspješno pokušali da ga nabave u susjednim opštinama

28963 pregleda 85 reakcija 17 komentar(a)
Montefarm više puta upozoravao da može doći do nastašica (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Montefarm više puta upozoravao da može doći do nastašica (Ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Zbog privremenog finansiranja koje je na snazi bilo do 1. jula, državne apoteke ostale su bez pelena za odrasle koje koristi veći broj starijih, nepokretnih osoba.

Više građana “Vijestima” je ispričalo da uprkos tome što imaju recept doktora, ne mogu dobiti to medicinsko sredstvo u apotekama i da su bezuspješno pokušali da ga nabave u susjednim opštinama.

Iz “Montefarma” su “Vijestima” odgovorili da su se nakon usvajanja godišnjeg budžeta napokon stekli uslovi za raspisivanje tendera za nabavku pelena za odrasle i da, ako se svi uslovi realizuju u zakonski propisanom roku, isporuku očekuju početkom narednog mjeseca.

”Kako smo do 1. jula ove godine imali jednomjesečno budžetsko finansiranje, nabavka pomenutih sredstava bila je na mjesečnom nivou i nije postojala mogućnost raspisivanja godišnjeg tendera. Više puta je ‘Montefarm’ upozoravao javnost, na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva, da postoji opravdana bojazan da će iz ovog razloga doći do nedostatka pojedinih ljekova i medicinskih sredstava”, naglasili su iz te ustanove.

Zakon o budžetu stupio je na snagu 1. jula. Iz “Montefarma” su pojasnili da su odmah pristupili raspisivanju tendera, kao i da su procedure propisane Zakonom o javnim nabavkama komplikovane i vremenski dugo traju.

”Konkretno, tender za nabavku pelena je završen, odluke su donesene, ali se mora poštovati zakonski period žalbi. Stoga, u slučaju da se svi pomenuti uslovi realizuju u zakonski propisanom roku, očekujemo isporuku dovoljnih količina pelena u prvoj sedmici avgusta”, odgovorili su iz “Montefarma”.

”Vijesti” su u više navrata tokom prethodnih mjeseci pisale o nestašici ljekova kao posljedici neusvajanja Zakona o budžetu. Zdravstveni sistem je tokom juna ostao bez nekoliko vrsta citostatika, a Kliničkom centru (KC) falio je fluoracil, koji se koristi u terapiji uznapredovalog karcinoma dojke, želuca, kolona, pankreasa..., docetaksel od 20 miligrama protiv raka dojke, pluća, prostate, kao i irinotekan, namijenjen za liječenje kancera debelog crijeva ili rektuma. Pojedini pacijenti tvrdili su da samostalno nabavljaju lijek u susjednim državama.

Iz “Montefarma” su početkom jula poručili da će učiniti sve da građani ne idu samostalno u nabavku citostatika, jer su vrlo svjesni i njihovih dijagnoza i borbe u kojoj im je potrebna podrška cijelog društva.

Iz ove ustanove “Vijestima” su pojasnili da ta ustanova sprovodi nabavke isključivo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosno raspisuje tendere čije su procedure uslovljene zakonom, nerijetko komplikovane i vremenski dugo traju i da ta ograničenja često utiču na njihovo poslovanje, dinamiku nabavke i isporuku do krajnjeg korisnika - pacijenta.

“Uprkos našim naporima, vrlo svjesnim i savjesnim farmaceutima komercijale, kao i svih zaposlenih u Montefarmu, povremeno se dešavaju nestašice određenih ljekova na koje mi ne možemo da utičemo. Pomenute tenderske procedure su samo jedan od problema na koji nailazimo prilikom nabavke ljekova i medicinskih sredstva”, kazali su iz “Montefarma”.

Iz ove ustanove su pojasnili da se citostatici obezbjeđuju na osnovu procjene nadležnih zdravstvenih ustanova i to: koje vrste, u kojoj količini i za koji period.

“Ove godine nije raspisivan tender usljed jednomjesečnog budžetskog finansiranja, pa smo više puta javnost upozoravali da može doći do nestašice ljekova za liječenje rijetkih i teških oboljenja. Nabavka citostatika nije jednostavna, proizvođači insistiraju na planu potrošnje za šest do 12 mjeseci kako bi se pakovanje, prevod i ambalaža obezbijedili za naše tržište”, saopšteno je iz “Montefarma”.

U ovoj ustanovi tvrde da je narudžba na jednosmjesečnom nivou rizična jer je teško osigurati isporuku odmah.

Bonus video: