UOČI NOVOG TALASA EPIDEMIJE

Radojević predlaže: U javni prevoz, lokale, tržne centre i ustanove samo vakcinisani, ukinuti rutinsko PCR testiranje

Radojević smatra da je irelevantno govoriti o predrasudama po pitanju vakcina, rizika od vakcinacije i onih koji informacije sakupljaju iz žute štampe, kojekakvih internet portala i rekla-kazala "dokaza"

51594 pregleda 1516 reakcija 88 komentar(a)
Radojević, Foto: Vlada Crne Gore
Radojević, Foto: Vlada Crne Gore

Na pragu novog talasa epidemije i prijetnje delta soja, treba imati u vidu da su okolnosti sada bitno drugačije nego prije samo pola godine, a kamo li u odnosu na prethodnu godinu, a takve okolnosti traže novu i drugačiju akciju.

To je saopštio specijalista sudske medicine Nemanja Radojević, koji je tokom prvog talasa koronavirusa bio član Kriznog medicinskog štaba.

On smatra da je imunizacija trenutno jedini mogući odgovor na epidemiju.

"U okolnostima nepoznavanja bolesti, nedostatka vakcina, zaštitne opreme i medicinskih aparata, restriktivne mjere ograničavanja kretanja i zabrane okupljanja su bile nužnost i jedini mogući odgovor. Uvođenje bilo kakvih restriktivinih mjera danas nema smisla niti relevantnog medicinskog opravdanja. Da ne govorimo o psihološkom i ekonomskom aspektu", ocijenio je Radojević.

On je kazao da o obaveznoj imunizaciji ne treba razmišljati, jer se takav pristup kosi sa elementarnim bioetičkim principima i ljudskim pravima.

"Ipak, treba se prisjetiti presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju roditelja protiv države Češke, a koja je itekako primjenljiva u našem aktuelnom slučaju. Naime, država Češka je zabranila upis nevakcinisanog djeteta u vrtić, jer su smatrali da je javni interes preči nego lično pravo na izbor po pitanju vakcinacije, što je Evropski sud za ljudska prava potvrdio kao ispravan stav države i našao da nije došlo do povrede prava pojedinca ovom zabranom upisa djeteta u vrtić: Politika vakcinacije slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga", rekao je on.

Radojević je kazao da bi, primjenjujući ovaj pravni stav na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori gdje nas nesumnjivo čeka novi talas epidemije i delta soj, moguće čak i prije jeseni, sa trenutno niskom stopom vakcinisanih u populaciji, adekvatno i pravno nesporno bi bilo primjeniti slične mehanizme "diskriminacije" osoba koje ne žele da budu vakcinisane.

On predlaže, na primjer, zabranu upotrebe javnog prevoza i taxija, zabranu ulaska u ugostiteljske objekte, tržne centre, javne ustanove i druge zatvorene prostore gdje se nalazi veći broj osoba, obavezno nošenje maski na svim javnim površinama i slično.

"U sprovođenju navednog itekako može biti od pomoći najavljeni digitalni sertifikat o vakcinalnom statusu, testiranjima i slično", tvrdi on.

Radojević smatra da je irelevantno govoriti o predrasudama po pitanju vakcina, rizika od vakcinacije i onih koji informacije sakupljaju iz žute štampe, kojekakvih internet portala i rekla-kazala "dokaza".

"Vakcina nosi određene rizike, ali isti nenadmašno prevazilaze rizike koje nosi COVID-19 oboljenje. Uostalom, kao i bilo koja druga vakcina".

Radojević je ocijenio da bi, oslanjajući se na sadašnju situaciju u državi, trebalo postepeno prestati sa rutinskim PCR testiranjem sumnjivih slučajeva, jer je to sada beskorisno i skupo, osim za osobe sa teškom formom bolesti (zapaljenja pluća i sl.). On je poručio da bi i nevakcinisane osobe trrbalo testirati, o njihovom trošku, za potrebe putovanja, ulaska u zatvorene prostore... Predlaže i javno objavljivati samo broja teških i smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom COVID-19.

Radojević smatra i da nam predstoje još najmanje dvije godine borbe sa koronom.

Preporučujemo za Vas