HRA: Hitno obezbijediti identifikaciju maskiranih policajaca vidljivima oznakama

"Država koja oklijeva da uvede takve oznake sprovodi politiku nekažnjivosti, kako je to u više slučajeva konstatovao Evropski sud za ljudska prava", poručili su iz HRA

3226 pregleda 2 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je, kako su saopštili, najnoviju pojavu zlostavljanja građana od strane službenika Uprave policije na Cetinju. Iz te nevladine organizacije izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da policijski službenici još uvijek intervenišu maskirani i bez vidljivih oznaka koje bi omogućile njihovu efikasnu identifikaciju.

HRA se danas, kako su saopštili, pisanim putem obratila v.d. direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i potpredsjedniku Vlade i koordinatoru svih služba bezbjednosti, Dritanu Abazoviću, sa zahtjevom da javnost u najkraćem roku obavijeste o rezultatima rada Unutrašnje kontrole u ovom slučaju, o identifikaciji službenika koji je zlostavljao građanina, kao i razlozima zbog kojih službenici Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije nisu bili obilježeni vidljivim identifikacionim oznakama na uniformi.

Podsjećaju da je, počev od torture nad Aleksandrom Pejanovićem 2008. godine, u više slučajeva policijska tortura ostala nekažnjena zahvaljujući nepostojanju vidljivih identifikacionih oznaka.

"Država koja oklijeva da uvede takve oznake sprovodi politiku nekažnjivosti, kako je to u više slučajeva konstatovao Evropski sud za ljudska prava", poručili su iz HRA.

Iz te NVO zahtijevaju od vlasti da odlučnom akcijom obezbijede da se takve situacije više ne ponavljaju.

HRa pismo
foto: HRA
HRA pismo
foto: HRA

Bonus video: