odlučeno na sjednici

Vlada će obezbijediti ljetovanje za djecu iz zemalja najteže pogođenih nedavnim nevremenom

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da, za ljetovanje djece sa koordinatorima i/ili starateljima, obezbijedi iz tekuće budžetske rezerve okvirni iznos od 30.000 eura, kao i da koordinira njihov boravak u Crnoj Gori

6180 pregleda 124 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o upućivanju humanitarne pomoći Njemačkoj, Holandiji i Belgiji.

"Izražavajući saosjećanje i solidarnost sa građanima tih država u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile taj dio Evrope, Vlada je odlučila da obezbijedi smještaj, na bazi punog pansiona, za ljetovanje devedesetoro djece (po trideset iz navedenih država), u nekom od odmarališta koja su u državnom vlasništvu, u periodu od sedam do deset dana", navodi se u saopštenju.

Takođe, u cilju realizacije humanitarne pomoći, očekuje se da navedene države odrede koordinatore i/ili staratalje, koji će biti odgovorni za djecu tokom njihovog boravka u Crnoj Gori, dok će troškove njihovog smještaja snositi crnogoska strana.

Istaknuto je da Crna Gora izražava spremnost da se kao zemlja donator uključuje u suzbijanje humanitarnih kriza u svijetu, potvrđujući da je kredibilan i pouzdan partner međunarodnoj zajednici.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da, za ljetovanje djece sa koordinatorima i/ili starateljima, obezbijedi iz tekuće budžetske rezerve okvirni iznos od 30.000 eura, kao i da koordinira njihov boravak u Crnoj Gori, naveli su iz Vlade.

Usljed posljedica snažnog nevremena i nezapamćenih poplava koje su zadesile Njemačku, stradalo je skoro 200 ljudi, a mnogi se i dalje vode kao nestali. Nevrijeme i obilne kiše su zahvatile i Belgiju, gdje je stradalo više od 30 ljudi. Desetine hiljada ljudi ne može da se vrati svojim domovima, a mnogi su ostali bez struje i vode za piće. Holandija, takođe, trpi teške posljedice prirodne katastrofe.

Preporučujemo za Vas