Carević: Mnogima bi odgovarao fijasko, ali je grad prepun gostiju

"Možemo da budemo svi zadovoljni rezultatima, koji su iz dana u dan sve bolji i bolji, jer imamo sezonu koja je gotovo na nivou one rekordne 2019. I toga smo svi svjedoci. Mene raduje to što smo dali veliki doprinos i što ovaj grad funkcioniše”, naglasio je Carević.

11895 pregleda 182 reakcija 70 komentar(a)
Carević, Foto: Luka Zeković
Carević, Foto: Luka Zeković

Gradonačelnik Budve Marko Carević tvrdi da imamo uspješnu turističku sezonu koja je čak u rangu 2019, te da su intenzivne aktivnosti koje je sproveo on i njegov tim promovišući Budvu u zemljama regiona urodile plodom zbog čega je sada metropola turizma prepuna gostiju.

Prvi čovjek Budve poručuje da ima previše politikanstva, i da bi mnogima odgovaralo da je sezona doživjela fijasko, kao što je to bilo prošle godine.

“Ja znam da je nekima problem što je uspješna sezona i tu im ne mogu pomoći. To je bio moj cilj da Budva bude puna gostiju i sve smo uradili, počev od intenzivne promocije koju sam vodio lično sa svojim timom, do odluka uoči sezone, koje su se ticale epidemiološke situcije, da danas imamo pune smještajne kapacitete.

Uvijek sam bio fokusiran na ekonomiju, da se pomogne turističkoj privredi, da turistički proizvod bude što bolji. To nisu nečije želje i znam da je nekome problematično što smo premašili sva očekivanja o popunjenosti kapaciteta. Političari neka izvole da nastave da vode propagandu, to ne bih komentarisao, ja radim u interesu građana. Naš cilj je da se primjese politike ne osjećaju”, kazao je “Vijestima” Carević.

On je kazao da uspjeh sezone nije došao iznenada, već se na tome intenzivno radilo.

Čuvena plaža Ričardova glava (arhiva)
Čuvena plaža Ričardova glava (arhiva)foto: BORIS PEJOVIC

“Podsjetio bih da sam upravo ja neko ko je još u februaru tražio da se uvede lokdaun, zatvori grad, da bi ušli u novu turističku sezonu, ovako kako smo ušli sa minimalnim brojem zaraženih, sa kovidom koji je pod kontrolom. To je bio i preduslov da imamo uspješnu turističku sezonu.

Takođe, podsjetio bih da sam sam sa svojim timom kada sam vidio da turistička sezona i nije bila nekakva tema nikome, već da je ovdje uvijek politikanstvo na prvom mjestu, odlučio da obiđem zemlje regiona.

Promovisali smo Budvu, pozvali sve da dođu na ljetovanje, i to je zaista uradilo plodom. Možemo da budemo svi zadovoljni rezultatima, koji su iz dana u dan sve bolji i bolji, jer imamo sezonu koja je gotovo na nivou one rekordne 2019. I toga smo svi svjedoci. Mene raduje to što smo dali veliki doprinos i što ovaj grad funkcioniše”, naglasio je Carević.

On je dodao da ga zabrinjavaju odluke Instituta za javno zdravlje i Vlade koje se donose bez prethodnih konsultacija sa lokalnom upravom, ali i turističkom privredom.

“Zbog tako na prečac donijetih mjera, imali smo usred sezone blokadu grada od strane ugostitelja. Zaista je nekorektno donositi bilo kakve odluke koje bi pojedinačo nekome nanijele štetu. Moramo da svi sjednemo za sto, da se nijedna odluka ne donese prije nego što se turistička privreda ne konsultuje, jer je ta ista turistička privreda bila jako pogođena pandemijom. Svjesni smo kraha prošlogodišnje sezone. Ja sam taj koji želi da razgovara, koji želi da se dogovara, jer samo tako možemo imati dobre rezultate”, ocijenio je Carević.

O benefitima ovogodišnje sezone, kako je dodao, razgovaraće se kasnije.

“Mislim da ovu sezonu treba da posmatramo kao nešto što je životno značajno, što je interes svih građana”, zaključio je Carević.

Naglašava da se uvijek može bolje i da je grad mogao bolje dočekati sezonu. Međutim, kako navodi, brojni su ograničavajući faktori, što lokalnoj upravi “veže ruke”.

“Pogledajte samo saobraćajnu infrastrukturu, o kojoj se moralo ranije razmišljati, prije 30 godina, jer grad je razvijen na način kako ne treba. Međutim, okolnosti u kojima funkcionišemo i sa ovako velikim brojem turista, mislim da treba da budemo zadovoljni. Puno je problema, puno treba raditi, a najmanje treba politike”, zaključio je Carević.

Bonus video: