Zakon ipak važi kad stranci plaćaju?

Prema redovnim godišnjim imovinskim kartonima koje je dostavio Agenciji, Bošković je prijavio da je iz dvije rukometne federacije prihodovao ukupno oko 130.000 eura

16426 pregleda 4 komentar(a)
Bošković je član EHF-a i IHF-a, Foto: Savo Prelević
Bošković je član EHF-a i IHF-a, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije ponovo će odlučivati po inicijativi Instituta alternativa (IA) da li je sadašnji poslanik, a bivši ministar Predrag Bošković prekršio Zakon o sprečavanju korupcije prihodujući posljednjih godina iz međunarodnih rukometnih organizacija oko 130.000 eura.

To će učiniti nakon što je vijeće Upravnog suda početkom mjeseca prihvatilo tužbu Instituta i poništilo rješenje Agencije iz oktobra 2019. godine.

“Agencija će donijeti novo rješenje, kojim će odlučiti da li je javni funkcioner Predrag Bošković prekršio odredbe Zakona”, navodi se u odgovoru “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Iz Instituta smatraju da je on suprotno Zakonu prihodovao novac kao potpredsjednik Izvršnog odbora Evropske rukometne federacije (EHF) i član Izvršnog odbora Svjetske rukometne federacije (IHF).

Prema redovnim godišnjim imovinskim kartonima koje je dostavio Agenciji, Bošković je prijavio da je iz dvije rukometne federacije prihodovao ukupno oko 130.000 eura.

Institucija na čijem čelu je u tom periodu bio Sreten Radonjić odbacila je u oktobru 2019. godine zahtjev IA kao neosnovan jer se, kako tvrde, Zakon ne primjenjuje na međunarodna tijela.

Članom 12 Zakona o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa naučnih, nastavnih, kulturnih, umjetničkih, humanitarnih, sportskih udruženja, ako posebnim propisom nije drukčije određeno. Precizirano je da po osnovu članstva u organima upravljanja ili nadzornim organima, ne može ostvariti prihod, ili drugu naknadu.

Iz Instituta su ocijenili da pomenuta zakonska norma ne dozvoljava različita tumačenja i da je nesumnjivo da zakon ne pravi razliku između domaćih, inostranih i međunarodnih sportskih udruženja.

U rješenju koje potpisuje tadašnji pomoćnik direktora Savo Milašinović, međutim, upravo to je bio razlog da se odbije zahtjev Instituta.

“EHF je upravno tijelo koje kontroliše rukometne saveze država Evrope, i dio je IHF-a, dok je IHF administrativni i kontrolni organ međunarodnog rukometa. Dakle, u pitanju su međunarodna tijela na koja se odnosi i ne primjenjuje citirani član 12 Zakona”, navodi se u obrazloženju.

Predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk je u tužbi iz 2019. godine, u koju su “Vijesti” imale uvid, naveo da ostaje nejasno kako je Agencija izvela konačan zaključak da se ta odredba ne odnosi na tu organizaciju, jer u njima nije naveden nijedan izuzetak koji bi se odnosio na međunarodnu organizaciju.

“Ukoliko bi pravni stav Agencije bio zakonit i opravdan, bila bi to pouka javnim funkcionerima da kroz osnivanje neprofitnih udruženja sa sjedištem van Crne Gore mogu ostvariti dodatne prihode protivno odredbama Zakona, a da povodom takvog kršenja zakona Agencija neće otvarati postupak za provjeru sukoba interesa i kršenja zakona”, upozorio je tada Muk.

Njegovu argumentaciju prihvatilo je vijeće Upravnog suda, jer se u presudi koju potpisuje sudija Muzafer Hadžajlić navodi da “pomenuta odredba, kako osnovano prigovara tužilac, ne pravi razliku između domaćih, inostranih i međunarodnih organizacija”.

“Po ocjeni suda, nedostaci dispozitiva i obrazloženja osporene odluke dovode u sumnju kako činjenično utvrđenje, tako i pravilnosti primjene materijalnog prava, iz kog tazloga se nije mogla ispitati zakonitost rješavanja same upravne stvari, a što je bio razlog da Sud tužbu usvoji i spornu odluku poništi”, navodi se u obrazloženju presude u koju su “Vijesti” imale uvid.

Bošković nije odgovarao na pitanja “Vijesti” da prokomentariše presudu Upravnog suda.

Bonus video: