Požar na deponiji Mislov do, situacija alarmantna

Zaposleni na deponiji su rekli “Vijestima” da gori treći plato koji su prethodna dva mjeseca čuvali i da pokušavaju da ugase vatru, ali da gori na sve strane

19530 pregleda 110 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Deponija Mislov do, koja je udaljena šest kilometara od Nikšića, ponovo gori a situacija je, kako su “Vijestima” rekli mještani koji žive u njenoj blizini, alarmanta.

“Požar se pojavio prije nekoliko dana, a ova jugovina je raspirila vatru tako da je situacija više nego alarmantna. Uzalud smo se obraćali i Vladi i lokalnoj upravi, niko nam nije odgovorio na dopise. Godinama čekamo da se ova nelegalna deponija zatvori i ovoga puta nećemo odustati od tog cilja. Pričekaćemo još nekoliko dana da vidimo da li će Vlada reagovati, a ukoliko se to ne dogodi mi ćemo znati kako ćemo se organizovati”, poručili su mještani koji žive u blizini deponije.

I v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Slavko Tadić kazao je da je situacija alarmantna.

“Dolazi do unutrašnjih eksplozija. Iako smo opterećeni drugim požarima, uvijek po pozivu idemo tamo jer nam je deponija prioritet. Deponija se ne gasi vodom, ali mi idemo radi građana, svjesni da to nije rješenje, kao i da rizikujemo zbog eksplozija koje se tamo dešavaju”, kazao je Tadić.

Zaposleni na deponiji su rekli “Vijestima” da gori treći plato koji su prethodna dva mjeseca čuvali i da pokušavaju da ugase vatru, ali da gori na sve strane.

Sredinom juna ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, koji je sa predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine (SO) Nikšić, Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, obišao deponiju, kazao je da planiraju da Mislov do zatvore i da izgrade reciklažni centar za nekoliko opština.

„U vrlo kratkom roku možemo definisati sve parametre za novu lokaciju. To bi bio prvi reciklažni centar u Crnoj Gori i to bi mnogo značilo za podsticaj i drugima da problem otpada riješe. U saradnji sa predstavnicima opštine Nikšić ćemo za 15 dana imati prezentaciju optimalnih varijanti i lokacija za reciklažni centar i onda ćemo zajedno odlučiti koje je od tih ponuđenih rješenja najbolje", kazao je tada Mitrović.

Nedavno su se sa ministrom i predsjednikom Opštine Nikšić, Markom Kovačevićem, sastali predstavnici sedam opština.

“Konstatovano je da je izrada studije u kojoj bi se jasno definisali osnovni parametri bitni za realizaciju ovog velikog i kompleksnog projekta, kao što su količina otpada, udaljenost od opština i troškovi transporta, tehnologija koja bi se koristila prilikom obrade otpada, kao i potrebna finansijska sredstva. Ministar Mitrović je izjavio da će resorno ministarstvo u saradnji sa opštinama i stručnim konsultantima, otpočeti izradu studije izvodljivosti i formirati komisiju sa zadatkom da se pronađu najbolji modaliteti za realizaciju ideje o izgradnji regionalnog reciklažnog centra”, naveli su u saopštenju za javnost iz lokalne uprave Nikšića.

Kako sada stvari stoje, sa rješavanjem problema nelegalne deponije koja je 2003. godine formirana kao privremena, mora se pod hitno rješevati. Rok za njeno korišćenje je istekao u maju 2008.Na toj lokaciji godinama unazad dolazi do aktiviranja požara koje prozrokuju deponijski gasovi.

Njeno zatvaranje i saniranje godinama traže kako građani, tako i nevladini aktivisti, ali prethodna vlast problem deponije nije riješila.

Bonus video: